Doprava ve Francii kvůli stávce dál narušena

19.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 19. října (zpravodaj ČTK) - Veřejná doprava ve Francii dnes ráno stále fungovala jen zčásti kvůli stávce proti záměru prezidenta Nicolase Sarkozyho zrušit penzijní výhody části státních zaměstnanců. Problémy byly ale menší než ve čtvrtek a podle vedení drah je jasný trend ke zlepšení.

V Paříži vyjela jen polovina souprav metra a dvě třetiny autobusů, stále však nejezdí některé linky příměstských vlaků RER včetně té, která vede na letiště v Roissy. Na silnicích v pařížské oblasti byly ráno zácpy o celkové délce skoro 190 kilometrů, ale to dopravní policie považuje vzhledem k tomu, že je pátek, za dosti normální.

Rychlovlaků TGV vyjela dnes ráno z Paříže jen třetina, podobně je podle železniční společnosti SNCF omezena i regionální doprava. Normální provoz je na linkách Eurostar do Londýna.

Omezení v dopravě plynou jednak z doznívání rozsáhlé stávky, kterou na čtvrtek vyhlásily všechny odborové organizace dopraváků a která formálně skončila dnes v 06:00, jednak z rozhodnutí části odborových federací v akci pokračovat.

Stávkujícím se nelíbí, že by dopraváci a některé další kategorie státních zaměstnanců měli přijít o možnost odcházet do důchodu už po 37,5 odpracovaných letech místo po čtyřiceti jako ostatní pracující.

Čtvrteční stávka vyhlášená na protest proti tomuto Sarkozyho plánu byla z hlediska odborů velmi úspěšná, zvlášť v dopravě - tam zastavily práci skoro tři čtvrtiny zaměstnanců. Stávkovalo se i v řadě dalších odvětví.

Opřen o tuto širokou účast už šéf největší francouzské odborové centrály CGT (Všeobecná konfederace práce) Bernard Thibault prohlásil, že "v nynější podobě reforma neprojde".

Podnikatelský list Les Echos dnes napsal, že čtvrteční mimořádná mobilizace nutí vládu, aby o věci znovu diskutovala. Vláda prý sice nechce ustoupit od toho hlavního, tedy od postupného odstranění zvýhodněné věkové hranice, ale je ochotna jednat o úpravách, které by to udělaly stravitelnějším.

Ministr práce Xavier Bertrand už ve čtvrtek nabídl odborům na příští týden nové jednání. V pondělí ale mají všechny odborové federace dopraváků jednat o případné další protestní akci, kterou by mohla být i časově neomezená stávka.

V průzkumu pro dnešní list Le Parisien 67 procent dotázaných řeklo, že vláda by neměla ustupovat. Na druhé straně ovšem před stávkou mírná nadpoloviční většina řekla, že na ni pohlíží se sympatiemi.

Reformu podobnou té nynější chtěl už v roce 1995 prosadit tehdejší předseda vlády Alain Juppé, ale kvůli vlně protestů musil ustoupit.

Stávka je dnes spolu se Sarkozyho rozvodem hlavním námětem komentářů francouzských listů. Umírněně levicový Libération napsal, že "Sarkozyho kouzlo přestalo působit". Důvod vidí v tom, že po reformách štědrých přicházejí reformy trpké a že ty první byly pro majetné a ty druhé jsou hlavně pro lidové vrstvy. "Takže na světlo vyplývá skutečná povaha Sarkozyho režimu, jeho třídní povaha, jak se dřív říkalo," napsal list.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK