Zvýšení snížené sazby daně zdraží byty

19.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. října (ČTK) - Zvýšením pětiprocentní sazby daně z přidané hodnoty od příštího roku na devět procent vzrostou ceny bytů. Developeři proto nyní často nabízejí uhrazení ceny bytu do konce letošního roku, čímž se kupující vyhne zvýšené dani. Developerské společnosti už několik měsíců zaznamenávají zvýšený zájem lidí o koupi bytů. Vyplývá to z ankety ČTK.

"Zachování stejné ceny včetně DPH i po jejím zvýšení by prakticky znamenalo snížení ceny bytů o čtyři procenta, což není reálné," řekl Karel Zeman z developerské společnosti Ekospol. Zvyšovat ceny bytů bude pravděpodobně i společnost Central Group, která zatím zpracovává analýzy. "S ohledem na neustálý růst stavebních materiálů a práce nebude ale možné, aby tento čtyřprocentní rozdíl pokryl pouze developer," podotkla Miloše Netolická z Central Group.

Zvýšit by se měla cena bytů i podle společnosti ECM. Úprava ceny se ale podle Jiřího Kaška bude lišit podle projektů. U bytů společnosti Orco cena naroste úměrně se zvýšením sazby DPH, uvedla mluvčí firmy Petra Zdeňková. Samotná cena bytu se ale podle ní nezvýší.

Oslovené společnosti lidem nabízejí možnosti, jak se zvýšené dani vyhnout. Klienti společnosti Finep uzavírají smlouvu o budoucí smlouvě o převodu vlastnictví jednotky, pak mohou uhradit celou cenu bytu do konce prosince. V případě čerpání hypoték pak banky podle Pavly Temrové z Finepu uvolňují až 95 procent částky.

"Naše klienty na plánované navýšení DPH upozorňujeme, v případě pořízení bytu na splátky kupní smlouva přesně stanoví, že změna daně se promítne také do výše ceny bytu, respektive do výše neuhrazené částky," uvedl mluvčí Skansky Ondřej Šuch. Na chování zákazníků ovšem podle Temrové nebude mít zvýšení daně výrazný vliv. Ceny nemovitostí v Praze totiž každoročně rostou o pět až deset procent.

Dramatických změn v cenách bytů se nebojí Petr Marek ze Stavební fakulty ČVUT. "Většina developerů si v předstihu vytvořila potřebný cenový polštář, který bude toto daňové riziko eliminovat. Na cenový vývoj mají daleko zásadnější vliv především bohatství daného regionu a vývoj nabídky a poptávky," upozornil Marek.

U některých bytů se ovšem v souvislosti s požadavky Evropské unie zvýší od ledna DPH o 19 procent. Budou to byty s výměrou nad 120 metrů čtverečních a rodinné domy s užitnou plochou nad 350 metrů čtverečních. "Ve hře je však ještě prodloužení plošné výjimky na sníženou sazbu DPH pro bytovou výstavbu, o které má být rozhodnuto na podzimním zasedání ministrů financí EU," připomněl Zeman. Podle Marka se problém zvýšení DPH u bytů nad 120 metrů čtverečních bude řešit koupí dvou sousedních menších bytů, které budou spadat do nižší daňové kategorie.

Vyšší DPH ale může připadnout i na malý byt. Podle Zemana to bude v případě, že dům, ve kterém se nachází i jediný byt nad 120 metrů čtverečních, bude prodávat jako celek. Pak na všechny byty v bytovém domě připadne vyšší sazba. Pokud by se naopak prodávaly byty samostatně, každý bude mít sazbu DPH podle své velikosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK