Čeští bramboráři mají průměrnou úrodu

19.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Havlíčkův Brod 19. října (ČTK) - Čeští bramboráři měli letos průměrnou úrodu. Oproti minulému roku, kdy byla sklizeň nezvykle nízká, se nyní na trhu objeví asi o 92.000 tun brambor více. K lepším výsledkům přispěly hektarové výnosy i navýšení rozlohy bramborových polí. Jak vyplynulo z dnešního odborného semináře v Havlíčkově Brodě, farmáři nyní za kilogram konzumních brambor dostávají tři až čtyři koruny. V obchodech je ale cena více než dvojnásobná. Například havlíčkobrodští zákazníci za kilogram platí i 12 korun.

Levněji se brambory dají nakoupit ve větším množství - v takovém případě se nyní nabídka pohybuje mezi šesti až osmi korunami. Podle pěstitelů, které oslovila ČTK, v obchodech přetrvává trend z minulého roku, kdy brambory výrazně podražily kvůli neúrodě v celé Evropě. Ceny v obchodech tehdy vystoupaly i k 18 korunám.

"Spotřeba v Česku kvůli tomu klesla na historické minimum," uvedl předseda Ústředního bramborářského svazu František Novák. Podle odhadu svazu lidé v průměru za poslední rok nakoupili o deset kilogramů brambor méně a na jednoho obyvatele připadalo 62 kilogramů. "Budeme se snažit, aby se spotřeba vrátila na předcházející úroveň," řekl Novák. Podotkl, že je to i otázka obchodů a jejich marže. Spotřeba ale klesá i kvůli tomu, že brambory jsou kvalitnější a je z nich méně odpadu.

Rozloha polí s bramborami v Česku dlouhodobě klesala, v letošním roce nastalo mírné oživení. Dalšímu rozvoji ale nepřeje situace na trhu. Kvůli současnému rychlému zdražování obilovin a řepky se poměrně pracné brambory dostávají mezi nejméně ziskové plodiny. Nejvíc se to týká pěstování hlíz pro zpracovatelské závody. "Je reálné nebezpečí, že plochy brambor obecně půjdou dolů," uvedl Novák.

Podle odhadu Českého statistického úřadu se letošní hektarový výnos bude pohybovat kolem 24,6 tuny, zatímco loni to bylo 23 tun. Bramborami bylo osázeno 31.900 hektarů polí, což bylo o šest procent více než v minulém roce. Na trhu se zřejmě objeví 785.000 tun brambor z farem. Pěstují se také na zahrádkách.

Špatné výsledky byly u bramborové sadby. "To je stav, který se nebojím nazvat krizí množení brambor v České republice," řekl Novák. Podle farmářů se po vstupu do EU snížil počet kontrol. Z podniků navíc odcházejí zkušení lidé a náhrada za ně chybí. Pole se sadbou se musí několikrát kontrolovat. Pracovníci procházejí brázdami a vytrhávají nemocné rostliny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK