Zisk zemědělství letos stoupne podle odhadu ZS na 9,5 mld. Kč

19.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. října (ČTK) - České zemědělství by mělo letos vykázat zisk zhruba 9,5 miliardy korun proti loňským sedmi miliardám Kč. Odhaduje to Zemědělský svaz (ZS). Podle předsedy svazu Miroslava Jirovského k lepšímu výsledku přispěje hlavně vzestup dotací a výrazné zvýšení cen obilí a řepky, naopak negativně se projeví pokles cen prasat a jatečného skotu.

Výrazně optimističtější je odhad Svazu marginálních oblastí, podle nějž by letos zemědělství mohlo vydělat 13 až 15 miliard korun. "Bude to někde mezi, ale spíš bych to viděl kolem deseti miliard korun," kloní se k odhadu Zemědělského svazu expert z Českého statistického úřadu Jiří Hrbek. Značný vliv totiž bude mít to, že vysoké ceny obilí zdraží zemědělcům krmiva, dodal.

Podle Jirovského lze za letošní rok čekat nárůst tržeb v rostlinné výrobě zhruba o devět miliard korun, a to hlavně díky zvýšení cen obilí i řepky. "Na 60 procent prodaného obilí se ale vrátí do krmiv, za něž zase zemědělci zaplatí víc," podotkl Jirovský.

Mírný pokles tržeb naopak Zemědělský svaz předpokládá v živočišné produkci. Značné zdražení mlékárenských produktů na pultech obchodů se zatím úměrně neprojevilo ve farmářských cenách mléka, uvedl Jirovský. Jejich výraznější vzestup ale předpokládá ve čtvrtém čtvrtletí. Celoroční tržby za mléko tak vzrostou. Dolů prý ale potáhnou výsledek živočišné výroby, nižší ceny prasat a skotu.

"Celkový trend je takový, že ceny zemědělských výrobců za tři čtvrtletí roku ještě nedosáhly úrovně z roku 2001. Index je 98,2 procenta," uvedl Jirovský. Meziroční růst nákladů zemědělství předpokládá předseda svazu kolem pěti procent. Tažen prý bude krmivy i naftou.

Svaz marginálních oblastí odhadovaný výraznější nárůst zisku zemědělců zdůvodnil růstem cen komodit, čímž by měly tržby farmářů vzrůst o zhruba deset miliard, a navýšením dotací.

"Přesto, že se do zisku nepromítne celý růst tržeb kvůli tomu, že část produkce bude spotřebována vnitropodnikově a část produkce bude prodávána až po Novém roce, tak už dnes lze říci, že zemědělství udělá další drobný, ale potřebný krok k ekonomicky odpovídající rentabilitě," uvedl SMO. Dosavadní nízká tříprocentní rentabilita kapitálu v českém zemědělství odpovídá podle svazu zisku 2000 korun na hektar, což je stále šestkrát méně než hektarový zisk německých farem.

Zemědělství vykazuje každoročně zisk od vstupu do EU, a to mezi sedmi až devíti miliardami korun. Z velké části k tomu přispívá výrazný nárůst dotací. V období před vstupem do unie bylo zemědělství převážně ztrátové.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK