V horách i větších městech jsou fronty na přezouvání pneumatik

19.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 19. října (ČTK) - Doslova útokem vzali motoristé pneuservisy v horských a podhorských oblastech Šumavy i Jizerských hor. Vše odstartoval dnešní první sníh a předpověď mrazů. Nával zažívají Volary na Prachaticku, Sušice na Klatovsku, Liberecko, ale také v Praze a Plzni. Řidiči přijeli už s prvním mrazem, což bylo dříve než loni. Malý zájem o přezutí je na severu Moravy, vyplynulo z ankety ČTK.

Do pneuservisu Petr Štěrba v Sušici nahnal dnes desítky řidičů první sníh. "Teploty jsou kolem nuly, lidé volají s předstihem," řekla Marcela Štěrbová. Naopak Pavel Svatoš, majitel servisu ve Zruči u Plzně, uvedl, že lidé "blázní" od pondělí. "Zima nás zase překvapila, každý den děláme do večera," dodal. Pokud mají na výměnu celá kola, jde to rychle. Často si ale vybírají gumy a chtějí speciální pneumatiky, které se nyní pomaleji shání, neboť dodavatelé často ani nezvedají telefony.

"Dnes od 8:00 do půl jedné jsme vyměnili pneumatiky na 20 vozech. Zatím stíháme a pořadník nevypisujeme," řekl majitel servisu ve Volarech Zdeněk Kordík, kde od začátku týdne přezuli desítky aut. Objednávkami je také zaplaven pneuservis Sklenář v Třeboni.

Také pražské servisy hlásí zvýšený nápor. "Obsazeno máme skoro měsíc. Jde většinou o firemní vozy. Řidiči musí počkat na výměnu tři dny," řekl Ondřej Hořejší ze stejnojmenného servisu. Velké provozovny vymění pneumatiky až na 100 osobních vozech denně. Doba přezutí závisí na typu auta, discích a vybavení servisu. Může být hotova do 30 minut, u nákladních automobilů trvá do tří hodin. "Největší nápor čekáme tradičně s prvním náledím a sněhem," uvedl Jan Stehlík z autoservisu Procházka.

Ochlazení způsobilo fronty motoristů také v Libereckém kraji. "Až do úterka jsme obsazeni a poptávka roste," řekl dnes pracovník Pneumaxu Liberec. Podobně je na tom servis ve Smržovce na Jablonecku. "Meteorologové hrozí sněžením, zájem roste," řekl majitel Jiří Peterka.

V Moravskoslezském kraji řidiči nechávají výměnu pneumatik na poslední chvíli. V třineckém pneuservisu byla dnes fronta dvou až tří aut, na výměnu čekala jen půl až tři čtvrtě hodiny. "Teď jezdí firmy, hlavní nápor bude s prvním sněhem," řekla Irena Skotnicová.

Pokud teplota klesne pod sedm stupňů Celsia, mají zimní pneumatiky lepší záběr a kontakt s vozovkou. Servisy by uvítaly, kdyby řidiči měli zákonnou povinnost přezouvat vozy, minimálně nákladní, na zimu. Více by je to donutilo shánět gumy s předstihem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK