Burzovní týden: Nejprve rekord, poté většinou prodeje

19.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. října (ČTK) - Uplynulý týden pražské burzy vyzněl rozpačitě. Nejprve sice akcie vylepšily dlouhodobé maximum a potvrdily tak zotavení z dopadů letní hypoteční krize, následně ale začaly převládat prodejní objednávky a váznout obchodní aktivita. Hlavní index akcií PX nakonec klesl o 1,2 procenta na dnešních 1876,1 bodu. Novým rekordním závěrem bylo pondělních 1908,3 bodu. Výsledky převzala ČTK ze statistiky burzy.

Přes pokles zatím letos vykázaly tuzemské akcie takřka pětinový výnos po zhruba osmi procentech v celém roce 2006. "Na začátku roku jsme očekávali, že středoevropské akciové trhy vykážou v letošním roce růst okolo 15 procent. Z tohoto pohledu tedy trhy zatím příjemně překvapily," komentoval to Jan Vedral z firmy Conseq Investment Management.

Pod silným prodejním tlakem byly i z možných obav ze čtvrtletních výsledků hospodaření akcie Komerční banky a výsledkem byla ztráta 5,3 procenta na 4230 korun. Z rekordní ceny výrazně ustoupily akcie petrochemického holdingu Unipetrol, jež odepsaly 4,8 procenta na 313,2 koruny. Společnost UBS podle makléřů snížila doporučení pro akcie společnosti Unipetrol na stupeň "prodávat" z předchozího "neutrální". Prodej v týdnu doporučila i domácí makléřská firma Fio.

Akcie energetické skupiny ČEZ oslabily o 1,25 procenta na 1261 korun i přes prodloužení funkčního generálního ředitele Martina Romana o další čtyři roky dozorčí radou. Na trhu ale klesla poptávka, protože samotný ČEZ výrazně omezil výkup vlastních akcií.

Na druhou stranu bylo možné vydělat nákupem akcií mediální skupiny CME, jež si polepšily o 4,8 procenta na 2047 korun. CME mimo jiné potvrdila letošní plánovaný růst tržeb o 30 procent. CME by také ráda navýšila svůj podíl v ukrajinské společnosti Studio 1 + 1, kde má v současné době kolem 60 procent.

Akcie operátora Telefónica O2 zpevnily o 1,7 procenta na 549,2 koruny. Společnost Lehman Brothers zvýšila 12měsíční cílovou cenu akcií Telefóniky na 770 korun na akcii, což byla zatím nejvyšší doporučená cena.

Celkem investoři zobchodovali akcie za letos podprůměrných 16,2 miliardy korun po předešlém objemu 20,3 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK