Dvacet let po krachu na burze akcie opět silně klesají

19.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. října (ČTK) - Přesně po 20 letech, které uplynuly od krachu na newyorské burze, hlavní akciové indexy opět silně klesají. Rozsah ztrát sice nelze ke krachu z 19. října 1987 přirovnávat, investoři se ale poklesu přesto obávají. Americká ekonomika má před sebou totiž další útlum, který s sebou patrně přinese i pokles firemních zisků.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.710 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles v rozsahu 1,3 procenta. V průběhu dopoledne ale jeho ztráty přesáhly 220 bodů. Širší index S&P 500 si odepsal 1,2 procenta na 1520 bodů, a podobně index Nasdaq Composite klesl o 1,2 procenta na 2764 bodů.

Náladu na trhu pokazilo několik faktorů, největší vliv ale měly horší výsledky hospodaření předních amerických podniků. Caterpillar například snížil odhad zisku na příští období a varoval, že krize na trhu bydlení se začíná šířit do dalších segmentů ekonomiky. Podnik rovněž sdělil, že hlavní průmyslové sektory, kterým dodává vybavení, jsou v recesi.

Akcie Caterpillaru klesly asi o tři procenta a stáhly s sebou další firmy z odvětví. Vysokým ztrátám se tak nevyhnul ani koncern 3M, který oslabil o sedm procent, více než čtyři procenta odepsal Honeywell, který se pohybuje ve více hospodářských odvětvích.

Příliš nepomohl ani pokles cen ropy, protože zlevňování suroviny přineslo pokles cen akcií energetických koncernů jako je Exxon Mobil, Chevron, anebo ConocoPhillips. Zájem se tak soustředil na státní dluhopisy, které jsou v portfoliích řady investičních fondů. Část lidí teď dává přednost dluhopisům a investicím do fondů, kde má jistý zisk.

"Trh zneklidňují slabé údaje o stavu ekonomiky, je to kvůli zprávám, jaké zveřejnil Caterpillar nebo Wachovia," poznamenal hlavní analytik investiční společnosti Advisors Capital Management Charles Lieberman. Banka Wachovia v posledních třech měsících vykázala desetiprocentní pokles zisku a za hlavní problém označila vysoké odpisy kvůli problémům na trhu bydlení.

"Wachovia je konzervativní banka. Přesto ohlásila pokles zisku o deset procent," dodal Lieberman. Trh má nyní zřejmě obavy, že když mají problémy i velké konzervativní instituce, ty menší a rizikovější mohou být v mnohem horším stavu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK