Americké akcie v pátek silně klesly

20.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. října (ČTK) - Americké akcie za pátek výrazně klesly po varování strojírenského koncernu Caterpillar. Vyplynulo z něj, že se pokles amerického trhu s bydlením již začíná odrážet i v jiných odvětvích ekonomiky. Denní pokles akcií byl nejhlubší za více než dva měsíce a o to více byl nepříjemný, že přišel ve 20. výročí burzovního krachu z roku 1987.

Index Dow Jones (DJI) za jediný den spadl o 366,94 bodu na 13.522,02 bodu, tedy o 2,64 procenta. Index technologického trhu Nasdaq Composite ztratil 2,65 procenta na 2725,16 bodu, když o 74,15 bodu přišel.

Byl to největší jednodenní procentní pokles DJI od 9. srpna, kdy Evropská centrální banka nalila značné finance do bankovního systému eurozóny, aby uklidnila burzy obávající se dopadů krize amerického trhu rizikových hypoték. Trhu Nasdaq přinesl pátek nejhlubší procentní propad za jeden den od letošního února.

Akcie přitom šly tak výrazně dolů v den 20. výročí takzvaného Černého pondělí 19. října 1987. Tehdy se index Dow Jones propadl téměř o 23 procent.

Za celý uplynulý týden DJI klesl o 4,1 procenta a Nasdaq ztratil 2,9 procenta. Byl to nejhorší týden na akciovém trhu od posledního červencového týdne.

DJI ztratil téměř 367 bodů po sdělení Caterpillaru, že ekonomika Spojených států by se v příštím roce mohla přiblížit recesi nebo do ní spadnout. Koncern dodal, že několik odvětví, ve kterých má odběratele, již recesí prochází. Caterpillar je největší světový výrobce důlních a těžkých stavebních strojů.

Výsledky hospodaření koncernu působí jako indikátor celkového dění v ekonomice, a jeho akcie proto klesly o 5,3 procenta. Dolů s nimi pak šly emise jiných velkých zpracovatelských podniků. Celkem měly klesající tituly početní převahu nad rostoucími v poměru pět ku jedné, a to na newyorské burze NYSE i trhu Nasdaq.

Na devizovém trhu dočasně klesl dolar na historické minimum vůči koši měn poté, co se zpráva skupiny G7 jeho slabému kurzu nevěnovala. Ministři skupiny tím naznačili, že se nebývale slabým kurzem americké měny nehodlají zabývat. Vůči japonskému jenu klesl dolar na třítýdenní minimum po výzvě, aby Čína dovolila rychleji své měně zpevnit.

Dolarový index, který srovnává americkou měnu s šesti dalšími světovými měnami, spadl na 77,363 bodu a dostal se tak nejníže od svého zavedení před více než 30 lety. V závěru dne ale ztrátu zmírnil na 0,3 procenta při kurzu 77,380.

Japonský jen (JPY) vzrostl za pátek vůči dolaru o 0,8 procenta na 114,54 JPY a k jednotné evropské měně na 163,71 JPY, také o 0,8 procenta. Kurz eura vůči dolaru v závěru dne stagnoval na 1,4293 USD. Během dne ale dolar vůči euru spadl na historické minimum 1,4319 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK