MMR: Do září ČR z fondů EU vyčerpala 16 z určených 19 mld. Kč

21.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. října (ČTK) - Zatímco ČR před několika dny jako jedna z posledních zemí podepsala s Evropskou komisí první operační programy na nové období 2007-2013, na projekty schválené v předchozích letech se zatím daří získané peníze zdárně čerpat. Pro letošek mělo Česko předepsáno ze strukturálních fondů 19 miliard korun, na konci září už bylo využito 16 miliard Kč. Oznámilo to v tiskové zprávě ministerstvo pro místní rozvoj.

"Jsou vytvořeny všechny předpoklady k tomu, aby ČR nemusela vracet prostředky ze strukturálních fondů zpět do rozpočtu Evropské unie," uvádí zpráva MMR s tím, že celkové žádosti o platby za letošní rok dokonce 19miliardovou částku převýšily o 1,5 miliardy korun. V roce 2006 se Česku evropskou podporu podařilo plně vyčerpat.

Nejúspěšnějším operačním programem minulého období se stal Společný regionální operační program, jehož hlavním cílem je podporovat vyvážený rozvoj českých regionů. Vyplacené dotace překročily 8,5 miliardy korun, což představovalo zhruba 80 procent celkového objemu. K úspěšným se také řadil program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství.

První tři operační programy z nového období přinesou Česku z evropských zdrojů zhruba 105 miliard korun. Z toho přibližně dvě miliardy korun by ČR mohla získat do konce letošního roku, uvedl při úterním podpisu smluv v evropský komisař pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Vladimír Špidla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK