Němečtí strojvůdci v pondělí stávkovat nebudou

21.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 21. října (zpravodaj ČTK) - Němečtí strojvůdci v pondělí nebudou pokračovat ve stávkách na regionálních železnicích, jak původně vyhrožoval jejich odborový svaz (GDL). Ten však zároveň varoval, že další stávky by se mohly konat už v úterý a ve středu. Strojvůdci chtějí mimo jiné dát na provozovateli německých drah, společnosti Deutsche Bahn (DB), čas na předložení dalšího návrhu tarifní smlouvy, o jejíž podobě se GDL a DB přou už několik měsíců. Zda a jak dlouho se bude stávkovat v úterý, chce GDL oznámit až v pondělí odpoledne.

Strojvůdcovský odborový svaz své dnešní rozhodnutí zdůvodnil také ohledy na lidi, kteří denně dojíždějí do práce. Zástupce šéfa GDL Günther Kinscher zpravodajské televizní stanici n-tv, že odbory vzaly v potaz hlavně situaci hlavně východoněmeckých občanů, kteří se v pondělí vydávají na cestu do zaměstnání v západních částech Německa. Při rozhodnutí nestávkovat však prý mohly sehrát svou roli i končící podzimní prázdniny v několika spolkových zemích a ohled na školou povinné děti.

Němečtí strojvůdci ochromili železnice už třikrát během uplynulých tří týdnů. GDL usiluje o vyjednání vlastní tarifní smlouvy a zkrácení týdenní pracovní doby. Dráhy v pondělí předložily pouze návrh výhodnější kolektivní smlouvy vycházející z dohody s ostatními odborovými svazy na železnici. Ta předpokládá zvýšení tarifních mezd od počátku příštího roku o 4,5 procenta a jednorázovou výplatu ve výši 600 eur (přes 16.300 korun).

Zamítnutý návrh upravené tarifní smlouvy strojvůdcům oproti tomu zajišťoval jednorázové vyplacení 1400 eur navíc za odsloužené přesčasy a desetiprocentní zvýšení příplatků za přesčasy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK