Koruna posunula rekord k euru na 27,13 Kč/EUR

22.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. října (ČTK) - Koruna od ranního rekordu posunula své historické maximum k euru o další čtyři haléře na 27,13 Kč/EUR, kde stála před 11:00. Vůči dolaru naopak oslabila téměř o deset haléřů na 18,98 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Po prudkém posílení v posledních dnech začala česká měna týden dalším růstem. Posun kurzu od pátku nebyl výrazný, přesto obnovený pokles dolaru a přesvědčivé vítězství polské liberální opozice v předčasných volbách vytváří příznivé prostředí po další zpevňování, uvedl analytik Patrie Tomáš Vlk. Ve prospěch koruny prý hovoří i technické faktory. Výběr zisků by mohla začít až blížící se psychologická hranice 27,00 Kč/EUR, dodal.

Dolar se zmohl jen k mírné korekci a následně navyšoval ztráty. Kurz se zatím nejdál dostal na 1,4348 USD/EUR, aktuálně se obchoduje na 1,4302. Jednání skupiny nejvyspělejších zemí světa G7 s sebou sice neslo rizika, ale nakonec žádná slovní intervence proti euru nepřišla. Proti dolaru působí také nezájem o nákupy amerických cenných papírů, který podporují špatné výsledky některých klíčových společností, upozornil Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK