EK: Microsoft se konečně podřídí antimonopolnímu rozhodnutí

22.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 22. října (ČTK) - Americký softwarový gigant Microsoft konečně souhlasil s tím, že podnikne příslušné kroky, aby vyhověl antimonopolnímu rozhodnutí Evropské komise z roku 2004. Oznámila to komise. Dodala, že dohoda bude vynutitelná u soudu v Londýně.

Microsoft mimo jiné zpřístupní výrobcům počítačového softwaru s otevřeným zdrojovým kódem informace potřebné k tomu, aby jejich programy hladce spolupracovaly s operačním systémem Windows. Firma rovněž sníží licenční poplatky za technické informace.

Komise v roce 2004 dospěla k závěru, že Microsoft zneužívá dominantní pozici na trhu, uložila společnosti rekordní pokutu 497 milionů eur a nařídila jí změnit obchodní praktiky. Loni v červenci komise firmu pokutovala dalšími 281 miliony eur za to, že se nařízení nepodřídila.

"Je politováníhodné, že Microsoft vyhověl (rozhodnutí komise) až po značné prodlevě, dvou soudních usneseních a uvalení denní pokuty," řekla komisařka pro ochranu hospodářské soutěže Neelie Kroesová. "Z opatření, na kterých komise trvá, budou těžit uživatelé počítačů," dodala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK