Vláda navrhla zjednodušit přeměnu obchodních společností

22.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. října (ČTK) - Fúze obchodních společností a družstev se zahraničními podniky by měly být jednodušší. Vláda schválila návrh nového zákona o přeměnách obchodních firem. Nynější právní úprava ohledně obchodních firem podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila komplikuje a prodražuje podnikatelské aktivity. Vláda rovněž schválila návrhy novel zákona o spotřebních daních, zákona o ochraně ovzduší a zákona o lihu. Předlohy ještě posoudí parlament a prezident republiky.

Podle návrhu zákona již nebudou muset dozorčí rady společností s ručením omezeným, akciových společností ani kontrolní komise družstev sestavovat zprávu o přezkoumání projektu přeměny. Dále se nebude muset dvakrát pořizovat notářský zápis u kapitálových obchodních společností a družstev. Nyní se nejprve vyžaduje notářský zápis osvědčující schválení návrhu smlouvy o fúzi, a současně je třeba uzavřít smlouvy opět formou notářského zápisu.

Důvodem novel daňových zákonů je změna způsobu provádění kontroly biopaliv při jejich uvádění na trh. Změny v zákoně o spotřebních daních proto reagují navýšením zajištění daně pro daňový sklad lihu. Návrh zákona také umožňuje pro přímé přimíchávání lihu do pohonných hmot použít líh kvasný bezvodý obecně denaturovaný. "V případě výroby pohonné hmoty s použitím tohoto lihu se zajištění spotřební daně z lihu pro daňový sklad ani pro dopravu nevyžaduje," uvedlo MF.

Změna zákona o ochraně ovzduší rozšiřuje okruh povinných osob uvádějících pohonné hmoty s obsahem biosložky na trh v České republice. Navrhovanými změnami se zavádí rovněž daňové zvýhodnění týkající se směsné nafty a snižuje se sazba spotřební daně ze směsné nafty na 6866 Kč/1000 litrů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK