Zbytek dálnice z Prahy do Drážďan se má začít stavět v listopadu

22.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 22. října (zpravodaj ČTK) - Poslední úsek dálnice A8 z Prahy do Drážďan se má začít stavět počátkem listopadu. Uvedl to na svých internetových stránkách saský regionální deník Sächsische Zeitung (SZ-Online) s odvoláním na saské ministerstvo dopravy. To se informace o termínu zahájení výstavby dovědělo údajně od české delegace, která koncem minulého týdne navštívila Drážďany.

Úsek o délce 16,4 kilometru přes České středohoří mezi Řehlovicemi a Lovosicemi se má podle saského serveru začít budovat 6. listopadu. Z německé strany, kde dálnice nese označení A17, byla komunikace dovedena z Drážďan až na hranice už loni o vánočních svátcích, a tak po dostavbě sporného českého úseku už bude možné jezdit mezi Drážďanami a Prahou plynule po dálnici. Dokončení dálnice, proti jejíž výstavbě v úseku přes České středohoří marně bojovaly ekologické organizace, se plánuje na rok 2010.

Drobné stavební úpravy se však chystají i na německé straně hranice. Dnešní provizorní objekty hraničního přechodu Breitenau/Krásný Les ztratí smysl po vstupu České republiky do schengenského prostoru na sklonku tohoto roku, kdy padnou hraniční kontroly.

Na jaře příštího roku tak z komunikace zmizí unimo buňky a jízdní pruhy pro odbavování kamionů se přemění v parkoviště, řekl internetovému serveru mluvčí saského ministerstva dopravy Jörg Puchmüller. Upozornil však, že unimo buňky mohou být kdykoli nejen odvezeny, ale i znovu postaveny - například pro případ dočasného znovuzavedení kontrol během velkých fotbalových turnajů.

Na nově vzniklých parkovištích se budou v budoucnu prodávat dálniční známky pro motoristy směřující do České republiky, řekl dále Puchmüller.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK