Němečtí strojvůdci budou stávkovat 30 hodin ve čtvrtek a v pátek

22.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 22. října (zpravodaj ČTK) - Němečtí strojvůdci tento týden vstoupí do nejdelší stávky poslední doby. Ve čtvrtek a v pátek chtějí v kampani za vlastní tarifní smlouvu přerušit práci na 30 hodin od čtvrtečních 02:00 SELČ do 08:00 SELČ v pátek. Oznámily to odbory německých strojvůdců (GDL).

Stávkovat se bude stejně jako už třikrát během uplynulých tří týdnů v regionální a místní osobní dopravě. Odbory původně hrozily, že stávku vyhlásí na úterý a na středu, s ohledem na mnoho postižených cestujících však svůj protest oddálili, aby se lidé mohli včas na komplikace připravit, zdůvodnil dnes rozhodnutí Claus Weselsky z vedení GDL. Stávky na německých železnicích v uplynulých týdnech komplikovaly život hlavně lidem dojíždějícím vlaky do zaměstnání.

GDL počítá s tím, že stávka zastaví 80 procent regionálních a příměstských vlaků. Odbory strojvůdců však očekávají, že příslušný pracovní soud v saském městě Chemnitz počátkem listopadu zruší zákaz stávkovat v dálkové a nákladní dopravě. Stávkující by pak protest přesunuli právě do těchto oblastí, aby před komplikacemi ušetřili lidi dojíždějící do práce.

Provozovatel německých železnic, společnost Deutsche Bahn, se chce naopak domoci úplného zákazu stávek na drahách, tedy i na regionálních tratích.

Strojvůdcovské odbory se s vedením Deutsche Bahn už několik měsíců přou o podobu smluv o mzdových tarifech. Odbory zastupující strojvůdce a další vlakový personál chtějí pro své členy vyjednat zvláštní tarifní smlouvu, nezávislou od ujednání mezi Deutsche Bahn a ostatními odborovými svazy, a zkrácení týdenní pracovní doby.

Dosavadní nabídky drah však odborový svaz GDL odmítal. Před týdnem dráhy předložily pouze návrh výhodnější kolektivní smlouvy, který vychází z dohody s ostatními odborovými svazy na železnici. Tato dohoda předpokládá zvýšení tarifních mezd od počátku příštího roku o 4,5 procenta a jednorázovou výplatu ve výši 600 eur (přes 16.300 korun).

Zamítnutý návrh strojvůdcům oproti tomu zajišťoval jednorázové vyplacení 1400 eur navíc za odsloužené přesčasy a desetiprocentní zvýšení příplatků za přesčasy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK