Soud: Soutěžní úřady by neměly trestat za jeden prohřešek víckrát

22.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 22. října (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zřejmě bude muset přehodnotit některá svá rozhodnutí včetně několika verdiktů s vysokou pokutou. Vyplývá to z rozsudku brněnského krajského soudu, který zrušil sankci 240 milionů korun pro společnost RWE Transgas. Antimonopolní úřad totiž v rozhodnutí mluví o porušení evropského i českého práva, což zohlednil i v pokutě. Podle soudu ale nelze trestat za jeden prohřešek dvakrát, řekl dnes ČTK soudce David Raus. Úřad přitom v minulosti pokutoval i firmy, které za stejné pochybení potrestala Evropská komise. Vyjádření ÚOHS ČTK zjišťuje.

Antimonopolní úřad teď musí své stanovisko přehodnotit. Sankce v novém rozhodnutí přitom může být stejná, vyšší, ale i nižší.

Krajský soud teď má na stole ještě například žalobu několika nadnárodních strojírenských holdingů. Firmy dostaly letos pokutu za dlouhodobý mezinárodní kartel. Sankce od ÚOHS dosáhla v souhrnu skoro miliardu korun. Za stejný prohřešek ale strojírny pokutovala i Evropská komise a několik dalších národních soutěžních úřadů.

Raus se nechtěl k dopadu na další případu vyjádřit. Ze stanoviska, které poskytl ČTK, ale jednoznačně vyplývá, že se soudu několikanásobné trestání za stejný přečin nelíbí. "Pokud by soud považoval postup Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (v případě RWE) za správný, pak by to znamenalo, že je srozuměn s tím, že jedno a totéž protisoutěžní jednání téhož subjektu může být v celoevropském prostoru postiženo tolikrát, kolik je v rámci Evropské unie soutěžních úřadů," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK