Koruna klesla na 27,21 Kč/EUR a 19,23 Kč/USD

22.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. října (ČTK) - Česká měna dnes nejprve navázala na páteční obchodování a dopoledne posílila proti oběma hlavním světovým měnám na historická maxima. K euru se dostala až na 27,125 Kč/EUR, k dolaru na 18,89 Kč/USD. Odpoledne koruna ztratila, po 17:00 stála na 27,21 Kč/EUR a 19,23 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Posun kurzu od pátku nebyl výrazný, přesto obnovený pokles dolaru a přesvědčivé vítězství polské liberální opozice v předčasných volbách vytvořilo příznivé prostředí pro další zpevňování, vysvětlil dopolední vývoj analytik Patrie Tomáš Vlk. Během dne se však dostavila korekce posílení, doplnil analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Dolar si podle něj celkem významně polepšil, středoevropské měny reagovaly oslabením.

U domácí měny nebyla korekce nijak výrazná, takže kurz koruny zůstal hodně silný, což je problém především pro Českou národní banku, upozornil Vejmělek. Silná koruna patrně znemožní ČNB tento čtvrtek zvýšit úrokové sazby, podotkl dealer J&T Banky Lukáš Růžička.

Dolar se v Asii vyprodával, euro dosáhlo až 1,4348 k dolaru. Později spekulanti snižovali své krátké dolarové pozice a patrně i reální investoři nakupovali americkou měnu, vysvětlil Růžička. Klesající akcie podle něj jenom umocnily tento pohyb kurzů, euro se odpoledne nacházelo pod 1,42 USD/EUR.

Díky silné koruně se mohou Češi připravit před Vánocemi na nižší ceny u řady výrobků. Levnější by mohly být nejen zájezdy, ale třeba i počítačové součásti, a možná i dovážená auta. Posilování koruny pomáhá Čechům i dlouhodobě zvyšovat jejich kupní sílu ve vztahu k vyspělým západoevropským ekonomikám. Na druhou stranu čeští exportéři ztrácejí cenovou konkurenceschopnost na zahraničních trzích a silná koruna se negativně může promítnout do jejich hospodářských výsledků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK