Americké akcie zahájily týden poklesem

22.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. října (ČTK) - Americké akcie zahájily týden poklesem, i když technologické tituly měly snahu zpevňovat. Obchodování se ale vyznačovalo značnou kolísavostí a na ceny měl kromě jiného vliv také vývoj kurzů měn a cen komodit. Mezi blue chips klesaly akcie velkých těžebních koncernů, a to právě kvůli poklesu cen ropy.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.475 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel asi půl procenta. Širší index S&P 500 byl níže o 0,4 procenta a nacházel se blízko 1493 bodů, index Nasdaq si ale 0,4 procenta připsal a vystoupil na 2736 bodů.

Technologickým titulům pomohla k růstu především emise Apple, která je zastoupena ve více indexech. Apple po skončení dnešního obchodování oznámí výsledky hospodaření za minulé čtvrtletí a předpokládá se, že skutečnost bude lepší než čekají analytici. Akcie si připsaly asi dvě procenta nad 174 dolarů.

Ceny ropy dnes oslabily zhruba o dvě procenta, což se negativně odrazilo v kurzech akcií těžebních firem. Například Exxon Mobil oslabil o více než dvě procenta na 90 dolarů a s ním klesaly také akcie konkurenčních koncernů Chevron, ConocoPhillips i rafinerie Valero Energy.

Investiční banka Lehman Brothers snížila nákupní doporučení k akciím z finančního sektoru včetně podniků, které poskytují hypotéky. Podle banky už není atraktivní například ani American Express. "Ekonomika zpomaluje a já bych neřekl, že nám to vynahradí zisky v zahraničí," myslí si šéf akciových obchodů ve společnosti First Albany Victor Pugliese.

V pátek si Dow Jonesův index odepsal zhruba 366 bodů, což byl jeden z nejvýraznějších propadů posledních měsíců. V pátek uplynulo přesně 20 let od krachu na newyorské burze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK