Tatněfť přestala dodávat ropu do největší ukrajinské rafinerie

22.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev/Moskva 22. října (ČTK) - Ukrajina musela odstavit část své největší rafinerii Kremenčuk, která se od pátku potýká s nedostatkem ropy. Dodavatelem suroviny je ruský podnik Tatněfť, který podle agentury Reuters potvrdil, že ropu do rafinerie přestal dodávat. Rusové tvrdí, že reagují na situaci v rafinerii, kde mezi sebou válčí manažerské týmy.

"Zatím tam ropu nedodáváme. Čekáme, až se situace vyjasní," řekl mluvčí Tatněfti Rustam Rafikov. Jeho slova potvrdil i činitel ukrajinské státní organizace, která dohlíží na činnost všech rafinerií na Ukrajině. "Rafinerie je stále v provozu, ale jedna ze dvou hlavních zpracovatelských jednotek se zastavila," řekl.

Tatněfť zřejmě podlehla části nespokojených vlastníků, kteří na firmu podali stížnost v ruské autonomní republice Tatarstán, kde Tatněfť sídlí. Akcionáři se dožadovali, aby Tatněfť na Ukrajinu přestala ropu dodávat, dokud se nevyřeší spory uvnitř rafinerie. Stěžovatelé také chtějí, aby ropu přestal na Ukrajinu vyvážet i monopolní dopravce Transněfť.

O víkendu vtrhlo do ukrajinské rafinerie více než 50 ozbrojených policistů, kteří zneškodnili ostrahu závodu a pomohli bývalým manažerům správcovské společnosti UkrTatNafta sesadit nový manažerský tým. Situace má údajně politické pozadí. Policie byla v rafinerii i dnes.

"Akcionáři mají obavy, že by Tatněfť mohla utrpět značné ztráty, protože neexistují záruky, že rafinerie je schopna za ropu zaplatit," uvedl činitel ukrajinské organizace. Nechtěl ale říci, kteří akcionáři tyto požadavky vznesli.

Rafinerie Kremenčuk denně zpracovává zhruba 180.000 barelů ruské ropy, kterou na Ukrajinu vyváží několik ruských firem. Veškerý vývoz z Ruska ale koordinuje Tatněfť, která sama denně vyprodukuje přibližně 500.000 barelů ropy.

Analytici upozorňují, že vztahy mezi Moskvou a Kyjevem se zřejmě zhorší, protože k moci se po nedávných ukrajinských volbách vrací prozápadně orientovaná politička Julija Tymošenková, která má šanci stát se předsedkyní vlády. Ve funkci by tak vystřídala současného premiéra Viktora Janukovyče, který je považován za člověka více ochotného spolupracovat s Kremlem.

Tymošenková už byla premiérkou před třemi lety a za jejího úřadování se vztahy mezi Ukrajinou a Ruskem ocitly na bodu mrazu. Makléřská společnost Uralsib předpokládá, že spor o rafinerii Kremečuk bude mít na činnost ruské firmy jen krátkodobě negativní vliv.

Tatněfť má od 90. let přímo či nepřímo kontrolu nad více než 30 procenty akcií UkrTatNafty. Na základě dřívějších dohod se ale zavázal, že bude správu nad podnikem vykonávat společně se státní ukrajinskou společností Naftogas.

Tatněfť už delší dobu obviňuje Ukrajinu z tichého navyšování základního jmění UkrTatNafty. Při tomto procesu se podíl Rusů naředí, takže klesne jejich vliv na činnost firmy. Ukrajina zase zpochybňuje způsob privatizace rafinerie.

Rafinerii Kremenčuk nyní řídí bývalý ředitel UkrTatNafty Pavel Ovčarenko, který zbavil řídící funkce svého nástupce Sergeje Gluškova. Dnes Ovčarenko ukrajinskému prezidentovi Viktoru Juščenkovi poslal otevřený dopis, v němž obvinil současný management z toho, že v rafinerii nashromáždil dluhy za zhruba půl miliardy dolarů a že se podnik snaží jeho vlastníkům ukrást.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK