Apple zvýšil zisk na 904 milionů dolarů

23.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 23. října (ČTK) - Americká společnost Apple hospodařila ve čtvrtém čtvrtletí s čistým ziskem 904 milionů dolarů (asi 17,4 miliardy Kč). Proti stejnému období loni je to nárůst o 67 procent. Výsledek překonal odhady analytiků a postaral se o to, že akcie firmy po zveřejnění zprávy prudce zpevnily.

Apple nejvíce těží z popularity přehrávače iPod a telefonu iPhone, který v sobě kombinuje více multimediálních funkcí. Díky oblibě těchto přístrojů se zvyšuje i zájem o počítače Macintosh, jichž je Apple výrobcem.

Vzpruhou byl však i všeobecný pokles cen elektronických komponentů, takže firma svou hrubou marži zvýšila na 33,6 procenta. Apple ale předpokládá, že v tomto čtvrtletí marže klesne k 31 procentům, protože ceny některých částí se začínají zvyšovat.

Zisk na jednu akcii se vyšplhal na 1,01 dolaru z předchozích 62 centů. Tržby se zvýšily o 29 procent na 6,22 miliardy dolarů. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že firma zvýší zisk na akcii pouze na 85 centů a tržby na 6,06 miliardy dolarů. Akcie firmy díky dobrým výsledkům zpevnily o téměř sedm procent na 186,35 USD.

Apple předpovídá na nynější čtvrtletí zisk na akcii 1,42 USD a tržby 9,2 miliardy dolarů. I to je nad odhady analytiků, kteří očekávali, že podnik v předvánočním období vydělá na akcii 1,40 USD a tržby zvýší na 8,7 miliardy dolarů.

"Zdá se, že očekávají mimořádně dobrou sezonu a já bych řekla, že spoléhají na zahájení prodeje iPhonů v Evropě," řekla analytička investiční společnosti Cross Research Shannon Crossová. Apple ve čtvrtletí vyexpedoval 1,12 milionu iPhonů, které se začaly ve Spojených státech prodávat na konci června. Výsledek je na horní hranici odhadů analytiků.

Část investorů očekávala, že prodej iPhonů bude ještě vyšší, zlepšení by ale podle nich mohl přinést oznámený krok, že firma nechá uživatele, aby si do přístroje nainstalovali i jiný software.

Jednu věc nicméně Apple ve výsledkové zprávě neuvedl. Přístroje iPhone v USA fungují pouze v síti AT&T a uživatelé musí uzavřít dvouletou smlouvu. Obě firmy se pak dělí o příjmy z prodeje iPhonů. Jaká část z tržeb připadne na Apple není jasné ani analytikům. Většinou odhadují, že Apple může mít z jednoho přístroje 150 až 350 dolarů.

Apple ve čtvrtletí prodal zhruba 2,2 milionu počítačů Macintosh, což je proti stejnému období loni nárůst o 34 procent. Wall Street počítal pouze s prodejem dvou milionů kusů. Apple nejvíce počítačů prodává právě ve čtvrtém fiskálním čtvrtletí, kdy rodiče kupují novou školní výbavu dětem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK