Japonské akcie bez větších změn

23.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 23. října (ČTK) - Ceny japonských akcií se v úterý příliš nezměnily a zájem investorů se zaměřil hlavně na vývozce, kterým pomohl slabší kurz jenu. Mezi analytiky zavládlo přesvědčení, že pondělní propad cen, při němž hlavní index přišel o více než 500 bodů, byl přehnaný. Nyní bude záležet na tom, jaké výsledky předvedou přední japonské firmy.

Index Nikkei 225 si připsal 12,11 bodu a obchodní den uzavřel silnější o 0,07 procenta na 16.450,58 bodu. Naopak širší index Topix vzrostl přibližně o půl procenta na 1570,55 bodu.

Klesající dolar pomohl především exportérům, jako je například elektrotechnický koncern Sony. Slabší měna totiž zvyšuje zisky těchto firem v zahraničí, což se projeví po převodu tržeb zpět na domácí měnu. Obecně na trhu ale převládá opatrnost před zveřejněním hospodářských výsledků.

"Díky slabšímu jenu se hodně nakupovaly exportní firmy, což pomohlo k růstu trhu a podpořilo nákup akcií, které nejvíce oslabily při pondělním pádu cen," sdělil analytik makléřské společnosti Daiwa Securities SMBC Jumi Nišimura. Objemy obchodů jsou ale podle něj slabší.

Na devizovém trhu klesal kurz jenu, na jehož předchozí růst měla vliv sílící averze k riziku. V pondělí se obnovil růst na akciových trzích ve Spojených státech, odkud se dnes optimismus přesunul do Asie, takže obliba rizikových transakcí se opět zvýšila.

Dolar si udržel většinu zisků, které nabral k euru, a ode dna se odpoutal i takzvaný dolarový index. Ten vyjadřuje hodnotu dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn a v pondělí klesl na 77,093 bodu. To je nejméně ve více než třicetileté historii tohoto indikátoru.

V závěru obchodování se japonský jen k euru prodával v kurzu 162,68 JPY, a zpevnil tak z předchozích 163,53 JPY, kde byl v pondělí. Vůči dolaru však japonská měna oslabila na 114,54 ze 114,17 JPY, a podobně euro vůči dolaru kleslo na 1,4203 z předchozího kurzu 1,4323 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK