Koruna se přiblížila na několik haléřů rekordu k euru

23.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. října (ČTK) - Koruna dopoledne posílila a přiblížila se na několik haléřů rekordu k euru. Další zpevňování nebylo podle obchodníků vyloučeno. Kolem 10:30 stála na hodnotě 27,16 Kč/EUR. Koruna sledovala zejména pohyb měn okolních zemí. K dolaru se pohybovala kolem 19,13 koruny za USD, vyplynulo z informací serveru Patria Online.

Měny středoevropských států reagovaly i na zlepšení situace v Kurdistánu a posílení turecké liry. Příznivý vliv by mohla mít i zlepšená nálada na trhu rizikovějších aktiv. "Zatím tyto faktory koruně přinesly jen mírné posílení, znamenají ale pozitivní vyhlídky i pro zbytek dne," uvedl Tomáš Vlk ze společnosti Patria Finance.

Peter Chorvatovič z Komerční banky nevylučoval ještě do konce roku proražení hranice 27 korun. "Vůbec bych se nedivil, kdyby to šlo na 26,8 (koruny za euro)," upřesnil. Impulz k dalšímu posílení by mohlo přinést již čtvrteční zasedání České národní banky, pokud by bankéři rozhodli o zvýšení úrokových sazeb; to by ale trh spíše překvapilo.

K dolaru se koruna vyvíjela podle eurodolarového trhu. Dolar se odlepil od svého minima díky výběru zisků, avšak následně opět pomalu nabírá ztráty a obchoduje se na 1,4205 USD/EUR. "Výhled pro dolar se zdá být nadále negativní, když pokles kurzu investoři pravděpodobně budou využívat k nákupům eura," uzavřel Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK