Stát získal prodejem akcií ČEZ odhadem už 7 miliard

23.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. října (ČTK) - Stát již prodal více než procento akcií energetické společnosti ČEZ. Podíl na základním kapitálu firmy se podle aktuálních údajů Střediska cenných papírů snížil na 66,59 procenta; hrubým odhadem si tak stát již přišel přibližně na sedm miliard korun. Ministerstvo financí prodej akcií nekomentuje.

Stát prodává na základě březnového vládního usnesení sedmiprocentní balík akcií energetické společnosti. Získané peníze chce kabinet přesunout do rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, v němž na letošek schází přes 30 miliard korun.

"Pokud by průměrná nákupní cena byla někde mezi 1150 až 1200 (korunami za akcii), pak získaný finanční objem je bez odečtení nákladů zprostředkovatelů za prodej kolem 6,8 až 7,1 miliard korun. Jde o odhad, přesnou nákupní cenu ví jen vláda," řekl analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

Před zahájením prodejů na začátku září měl stát podíl na základním kapitálu ČEZ 67,61 procenta. Kromě toho, že se akcie budou prodávat přes kapitálový trh a že jedním z komisionářů je Česká spořitelna, ale nezveřejnilo ministerstvo financí o prodeji žádné informace.

"Vykazováním jednotlivých obchodů i z pohledu minimálního časového zpoždění je ČEZ mnohokrát a mnohokrát transparentnější než vláda," dodal Hlinomaz.

ČEZ totiž souběžně s prodejem vládních akcií odkupuje vlastní akcie. Společnost již odkoupila téměř 38,9 milionu akcií, tedy 6,56 procenta základního kapitálu. Za cenné papíry dosud zaplatila 42,65 miliardy korun. Usnesení valné hromady umožňuje odkup až deseti procent akcií v ceně od 300 do 2000 korun za kus.

Firma minulý týden zvolnila rychlost odkupu poté, co se kurz akcií ČEZ přehoupl přes 1250 korun. "Čím níže ČEZ nakoupí, tím lépe pro akcionáře. ČEZ si může dovolit již nespěchat s nákupy, protože se blíží s objemem vykoupených akcií sedmi procentům. To by mohla být i určitá zastávka, neboť to odpovídá objemu akcií, které má v plánu uvolnit na trh vláda," řekl Hlinomaz.

V pondělí se nicméně vrátila rychlost odkup na předchozí úroveň, když firma nabyla 334.266 kusů.

ČEZ je nejziskovější tuzemskou společností. Skupině vzrostl za první pololetí konsolidovaný čistý zisk meziročně o 26,8 procenta na 21 miliard korun; výsledky za třetí čtvrtletí ohlásí v polovině listopadu. Pro celý letošek vzroste podle vedení společnosti čistý zisk celé skupiny o 22 procent na 35,1 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK