Drogistický řetězec dm do roka otevře 30 nových prodejen

23.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. října (ČTK) - Drogistický řetězec dm drogerie markt zrychlí tempo expanze na tuzemském trhu, kde nyní provozuje 123 drogerií. Zatímco v posledním hospodářském roce 2006/2007, který skončil v září, společnost v Česku rozšířila síť o sedm nových obchodů, tak v právě zahájeném obchodním roce 2007/2008 jich hodlá zprovoznit bezmála tři desítky. Konkurence na trhu se letos zostřila po vstupu německé sítě diskontních drogerií Schlecker, která rovněž rychlým tempem zvyšuje počet prodejen.

"Chystáme se (v zahájeném obchodním roce 2007/2008) otevřít téměř 30 nových filiálek. Proti dosavadnímu tempu naší expanze je to vysoký skok. Ve výrazné expanzi chceme pokračovat i v následujících letech," řekl novinářům prokurista společnosti dm drogerie markt Jan Nussbauer.

V předchozím roce společnost dm drogerie markt investovala do výstavby nových obchodů a rekonstrukce existujících prodejen bezmála 100 milionů korun a v následujících 12 měsících objem těchto investic zdvojnásobí. dm drogerie markt kvůli rostoucímu počtu prodejen rovněž zdvojnásobí do roku 2009 plochu svého centrálního skladu v Jihlavě z nynějších zhruba 10.000 metrů čtverečních.

Rovněž německý drogistický řetězec Schlecker, který se letos v lednu stal stoprocentním majitelem sítě zhruba 130 tuzemských drogerií Droxi, plánuje v Česku další expanzi. Schlecker pomocí inzerátů zveřejněných na svých českých internetových stránkách hledá zaměstnance a nové obchodní prostory ve městech nad 5000 obyvatel. Schlecker má zájem o prodejny na peších zónách, hlavních obchodních třídách, v obchodních střediscích a centrech měst.

Společnosti dm drogerie markt v uplynulém hospodářském roce vzrostl obrat meziročně o 26 procent na téměř 3,2 miliardy korun. "Nyní ještě dokončujeme bilanci (hospodaření v roce 2006/2007), ale můžu říci, že na konci bude plusový výsledek. Plánované investice budeme financovat z našeho cash flow," řekl dnes ČTK jednatel dm drogerie markt Gerhard Fischer. V hospodářském roce 2005/2006 vzrostl firmě dm drogerie markt čistý zisk na 43,6 milionu ze 14,3 milionu Kč o rok dříve.

Ne všechny drogistické řetězce jsou však na tuzemském trhu ziskové. Například drogerie Rossmann loni v Česku zvýšily ztrátu na 86,3 milionu Kč z 2,6 milionu v roce 2005. Tržby společnosti Rossmann nicméně loni vzrostly na dvě miliardy korun z 1,9 miliardy Kč v roce 2005 a firma zvýšila počet prodejen na 105 z 95 na konci roku 2005. Letos Rossmann plánuje otevřít pět nových drogerií.

Tuzemský drogistický trh se koncentruje. Kromě nákupu drogerií Droxi německou skupinou Schlecker se letos v lednu odehrála i druhá velká fúze. Česká společnost p.k. Solvent, která stojí za největším drogistickým řetězcem Teta, koupila předního tuzemského distributora drogistického zboží Mistr Distribuce. Ten spolupracuje s několika desítkami nezávislých prodejen TOP drogerie a byl dceřinou společností kladenské logistické firmy ESA.

Síť specializovaných obchodů Teta měla na konci roku 2005 v Česku 516 prodejen a její předloňský obrat činil 3,6 miliardy Kč. Loni počet drogerií zařazených do řetězce Teta vzrostl na více než 560 a podle dřívějších informací majitelů by se měl díky fúzi s firmou Mistr Distribuce ještě zvýšit.

Obliba specializovaných drogerií v Česku roste. Podle loňského průzkumu Incoma Research a GfK Praha samoobslužné specializované drogerii dává při nákupu drogistického zboží a kosmetiky přednost již 35 procent českých spotřebitelů. S malým odstupem následují hypermarkety s 31 procenty, na dalších místech jsou malá samoobsluha s 12 procenty, diskontní prodejna s osmi procenty a supermarket se sedmi procenty.

dm drogerie markt byla založena v roce 1992. Jejím stoprocentním vlastníkem je společnost dm Rakousko, která na konci posledního obchodního roku měla v Rakousku, ČR, Maďarsku, Slovinsku, Chorvatsku, Srbsku, Bosně a Hercegovině a na Slovensku 913 drogistických prodejen. Obrat dm Rakousko vzrostl meziročně téměř o 16 procent na 1,133 miliardy eur. Celý dm koncern včetně Německa vykázal v hospodářském roce 2006/2007 obrat 4,15 miliardy eur. dm Rakousko v nadcházejících měsících plánuje otevření prvních drogistických prodejen v Rumunsku a Bulharsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK