Spolana chce nadále rozšiřovat výrobu

23.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Neratovice (Mělnicko) 23. října (ČTK) - Rozšiřovat nadále výrobu některých látek, začít produkovat hnojiva použitelná v moderní zemědělské technice a snižovat emise - to jsou hlavní cíle nového generálního ředitele Spolany Neratovice Petra Liptáka, jenž ve funkci nahradil Miroslava Kulihu. Lipták to řekl novinářům.

Jedním z hlavních cílů neratovické chemičky je postupné zvyšování výroby některých látek. Spolana letos zvýšila o deset procent výrobu vinylchlorid monomeru na 145 tisíc tun za rok, na 49 tisíc tun ročně se zvedla i výroba kaprolaktamu, který se využívá při výrobě syntetických vláken. "Máme podepsaný kontrakt také na intenzifikaci výroby PVC, v roce 2009 bychom se chtěli dostat na 145 tisíc tun ročně, o tři roky později už budeme na 200.000 tunách," řekl Lipták.

Jedním z koproduktů při výrobě kaprolaktamu je síran amonný, který lze používat jako hnojivo. "Můžeme se oficiálně deklarovat jako výrobce hnojiva, což jsme dosud nedělali," řekl ředitel. Spolana chce výrobu hnojiva dále rozšiřovat, za dva roky plánuje nabízet síran amonný pro přímé hnojení do moderních zemědělských strojů. "Budeme ho upravovat pro potřeby nové zemědělské techniky, produkovat chceme tak 200 tisíc tun ročně," sdělil Lipták.

Jedním z hlavních cílů firmy, které Lipták uvedl, je také stále snižování emisí. Spolana se v nedávno zveřejněném žebříčku organizace Arnika objevila na prvním místě mezi původci odpadu kontaminovaného rtutí. "Ten žebříček nechci nijak zpochybňovat, vychází z jasných čísel a podkladů. Nicméně odpadu kontaminovaného rtutí jsme vyprodukovali tolik, protože likvidujeme staré technologie, abychom snížili emise," řekl Lipták. Společnost chce v roce 2014 přejít na membránovou elektrolýzu, což je bezrtuťová výroba chloru. "Ale už loni jsme produkovali jeden gram rtuti na tunu výroby, což je výrazně pod limitem a letošních devět měření ukázalo, že jsme dosáhli dalšího zlepšení," dodal Lipták.

Nový ředitel si také postěžoval na nedostatek kvalifikovaných pracovníků. "Spolana stárne, ale kvalifikovaní chemici nejsou," uvedl. Firma se snaží některé zaměstnance rekvalifikovat pomocí kurzů na neratovickém učilišti. "Můžeme lidi vyškolit dle všech směrnic a instrukcí podniku, ale chtěli bychom, aby tu pracovali lidi, kteří se o chemii zajímají a rozumí ji," řekl Lipták. Předpokládá se, že s rozšiřováním výroby vzroste i požadavek na počet zaměstnanců. V současné době jich firma zaměstnává zhruba tisíc.

Ve Spolaně dnes došlo ještě k jedné změně na vedoucí pozici. Na post finanční ředitelky rezignovala Jana Tonová a nahradila ji Joanna Zofia Wisniewska, místopředsedkyně představenstva, jež byla dosud ředitelkou pro integraci. Tento post zatím není nikým obsazen. "Jak Miroslav Kuliha, tak Jana Tonová rezignovali na své funkce z čistě osobních důvodů, i když to svádí k různým spekulacím," řekl Lipták.

Kulihovo rozhodnutí složit funkci ředitele bylo poměrně překvapivé, protože firma loni dosáhla historického hospodářského výsledku za posledních 11 let. Její čistý zisk činil 213 milionů korun, což byl nárůst o 30 milionů proti roku 2005. "Po třech čtvrtletích to vypadá, že velmi dobrého hospodářského výsledku dosáhneme i letos," řekl Lipták. Letošní čistý zisk odhaduje na 103 milionů korun, tržby okolo šesti miliard. "Nižší zisk než loni souvisí s investičním programem, loňský výsledek byl opravdu mimořádný," dodal ředitel. Spolana letos prý investovala 300 milionů korun do rozšíření výroby, v příštím roce by to mělo být ještě víc.

Petr Lipták, dosavadní provozně-technický ředitel společnosti, nahradil Kulihu ve funkci oficiálně 13. října. Kuliha Spolanu řídil od roku 2002, ale na zasedání zastupitelstva 11. října rezignoval, přestože firma loni dosáhla nejlepšího hospodářského výsledku za posledních 11 let. Lipták je členem vedení společnosti od roku 2002.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK