Nový kabelový tunel pod Vltavou má být hotový v srpnu 2008

23.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. října (ČTK) - Kabelový tunel pod Vltavou, který má předejít energetické krizi na pražském Smíchově, by měl být hotový za deset měsíců, tedy v srpnu 2008. Propojí smíchovskou rozvodnu, jejíž kapacita by už v roce 2009 nestačila pokrýt zvyšující se spotřebu elektřiny, s rozvodnou Karlov na pravém břehu Vltavy. Dvoukilometrové spojení, které platí magistrát, přijde zhruba na 500 milionů korun. Informoval o tom náměstek primátora Pavel Klega.

"K dnešnímu dni je hotová vstupní šachta na Hořejším nábřeží a 138 z celkové délky 280 metrů tunelu ve směru na pravý břeh. Současně se razí i vstup na pravém břehu," řekl Klega. Podchod pod Vltavou vede mezi botelem Albatros a Trojickou ulicí. Tunel bude vysoký 2,6 a široký 2,4 metru. Pracovníci ho razí 15,5 metru pode dnem řeky.

Tunely, které budou navazovat od řeky k rozvodnám, jsou již hotové. Stavaři je budovali v hloubce až deset metrů pod povrchem. Na Smíchově je kabelovod dlouhý 262 metrů. "Tento úsek v současné době již vybavujeme lávkami pro uložení kabelu, což je poslední fáze realizace," uvedl ředitel společnosti PRE distribuce Milan Hampl. Na pravém břehu nyní pracovníci začínají v tunelu délky 132 metrů s montáží ocelových konstrukcí.

Práce ztěžovaly tvrdé horniny i blízkost inženýrských sítí a základů činžovních domů. Také pro další rozvody budou potřeba klasické výkopy, na řadu přijdou v příštím roce.

Spotřeba elektrické energie se v páté městské části za posledních sedm let zdvojnásobila. Magistrát do budoucna uvažuje ještě posílit dodávku elektřiny dalším vysokonapěťovým kabelem. Pro jeho vedení a pro vodovod, plyn a datové kabely chce do roku 2015 zbudovat kolektor. Hloubkový tunel by měl vést z náměstí I. P. Pavlova a podejít Vltavu jižně od Palackého mostu. Na Smíchově by končil v ulici Na Zatlance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK