Chovatelé prasat zvažují demonstraci v Praze kvůli nízkým cenám

23.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pardubice 23. října (ČTK) - Čeští chovatelé prasat zvažují demonstraci před ministerstvem zemědělství v Praze. Farmáře likvidují vysoké ceny krmného obilí a nízké výkupní ceny masa. Od státu očekávají pomoc, uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba před dnešním zasedáním představenstva v Pardubicích. Pokud stát nezasáhne, může podle šéfa národního odbytového družstva Centroodbyt Pavla Krejčíka stoupnout příští rok cena vepřového masa až na dvojnásobek.

Za kilogram živé váhy dostávají farmáři 28 korun, přitom náklady na výkrm prasat činí 35 až 37 korun, uvedl Krejčík. Například družstvo Proma z Mladé Boleslavi produkuje 1000 prasat týdně a kvůli nízkých výkupním cenám tratí asi 2,8 milionu korun měsíčně, řekl ředitel družstva Josef Luka.

"S obavami sledujeme, jak se tvrdě redukují stavy prasat. Jestli konkurenční boj prohrajeme, stoupne cena masa o desítky procent. Dovozci se budou chovat tržně a cena vepřového by mohla ve druhém čtvrtletí příštího roku stoupnout dvojnásobně na 250 až 300 korun," řekl Krejčík.

"To není žádné divadlo, pokud vývoj bude pokračovat, nejen že skončí významná část producentů vepřové masa, přijde i okamžik, kdy dramaticky stoupne cena vepřového masa. To nastane tehdy, až se chovatelé zbaví všech prasat," uvedl Veleba.

Chovatelé očekávají reakci z ministerstva. Z brněnského zasedání, které se konalo 3. října, zaslali ministru zemědělství Petru Gandalovičovi dopis, odpovědi se zatím nedočkali. Dnes proto sepsali jasné požadavky.

Farmáři chtějí získat překlenovací úvěry, které farmářům pomohou z tíživé situace, očekávají poskytnutí finančních úlev. Poukazují na to, že francouzská vláda poskytla farmářům 2,5 milionu euro (asi 71 mil. Kč) Požadují zjednodušit a zlevnit poplatky související s produkcí čpavku ve stájích. Stejně jako v minulých letech chtějí dostávat příspěvky na likvidaci mrtvých zvířat, pět korun za kilogram.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK