EK chce lákat kvalifikované přistěhovalce

23.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Štrasburk/Brusel 23. října (zpravodaj ČTK) - S cílem přilákat do Evropské unie kvalifikovanou pracovní sílu dnes Evropská komise představila plány na zavedení takzvaných modrých karet. Ty by měly skupinám přistěhovalců poskytnout řadu výhod - zjednodušit získávání pracovních povolení či zajistit podmínky, aby jednotlivce mohly snadněji následovat i jejich rodiny.

Karty by svým držitelům měly zjednodušit možnost přesouvat se za prací i do dalších unijních zemí nebo usnadnit získání dlouhodobého povolení k pobytu. K tomu, aby mohl být do programu zařazen, bude uchazeč muset mít pracovní smlouvu, která mu zaručí alespoň na rok plat převyšující několikanásobně minimální mzdu v dané zemi.

Důvody, proč EK k návrhu přistoupila, je zřejmě možné hledat ve dvou věcech: jednak je třeba brát v potaz současné demografické trendy a zároveň reagovat na to, že některé jiné země už podobné systémy pro lákání kvalifikovaných pracovníků mají.

Evropa se stále citelněji potýká s nedostatkem pracovní síly v určitých oblastech, přičemž tento problém se bude podle předpovědí stupňovat. Odhaduje se, že v půlce století budou kvůli stárnutí populace v Evropě chybět miliony pracovníků, což zasáhne řadu sektorů. Třetina lidí v EU v roce 2050 bude starší 65 let, to bude mít zase dopad na penzijní systémy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK