Akcie na burze zastavily třídenní sestup

23.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. října (ČTK) - Akcie dnes na pražské burze změnily směr a posílily. K obratu podle makléřů pomohlo zotavení vyspělých zahraničních trhů a příznivější ceny tuzemských akcií po tři dny trvajícím poklesu. Hlavní index PX přidal 1,04 procenta na 1867,6 bodu. Výsledky převzala ČTK z burzy.

"Po včerejším propadu se většina titulů na českém trhu ocitla v atraktivním pásmu k nákupu a investoři reagovali nákupními objednávkami," uvedl Martin Stuchlík z firmy Patria Finance.

Poptávka se nejvíce projevila u akcií petrochemického holdingu Unipetrol, které přidaly 2,71 procenta na 314,5 koruny. Akcie Unipetrolu v minulých dnech odepsaly takřka sedm procent; hlavním důvodem bylo prodejní doporučení analytiků společnosti UBS.

Akcie operátora Telefónica O2 vyrostly o 1,64 procenta na 550 korun. Telefónica zveřejní koncem týdne jako první z předních akcií čtvrtletní hospodářské výsledky. Například firma Atlantik finanční trhy očekávala u Telefóniky od ledna do září meziroční růst čistého zisku o 11,7 procenta na 7,65 miliardy korun a tržeb o 3,3 procenta na 47,1 miliardy korun.

Jízdu na horské dráze spíše připomínal vývoj akcií banky Erste, které po ranním silném růstu srazila až do záporu zpráva o rezignaci prezidenta rumunské bankovní dcery BCR. Kupci měli ale nakonec stejně navrch a akcie Erste zpevnily o 0,58 procenta na 1551 korun.

Celkové obchody s akciemi klesly o zhruba 300 milionů korun na letos podprůměrných 3,6 miliardy korun.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 3,624 miliardy Kč

- dluhopisy 3,099 miliardy Kč

- certifikáty a deriváty 4,1 milionů Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK