Příprava reformy penzí je pomalejší, než Nečas původně plánoval

23.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. října (ČTK) - Příprava a prosazování změn důchodového systému postupují pomaleji, než ministr práce Petr Nečas (ODS) plánoval. Podle jeho původního harmonogramu měl totiž zákon, který by soustavu penzí upravil, začít platit už v tomto pololetí či nejpozději od ledna 2008. Na normě se ale vyjednavači parlamentních stran zatím neshodli, neprojednala ji ani vláda.

Podle původního harmonogramu chtěl Nečas návrh zákona, který byl hotov loni v listopadu, předložit kabinetu letos v lednu. Do konce března ho měla dostat sněmovna. Vyjednávání o důchodové reformě ale prý zbrzdilo to, že Topolánkova vláda získala důvěru až v lednu. Odsunula je do pozadí i chystaná reforma veřejných financí.

Politickým jednáním o důchodové reformě předcházely propočty týmu odborníků. Takzvaná Bezděkova komise zveřejnila výsledky před třemi lety. Politici ve své komisi pak připravili dohodu, která zvýšení penzijního věku na 65 let a další změny obsahovala. Nakonec ji ale před Vánocemi 2005 nepodepsali, a to kvůli blížícím se volbám.

Nečas už loni v říjnu stranám odeslal dotazník s 16 otázkami o změnách penzí. O měsíc později navrhoval vznik nové politické komise, v níž by se straničtí vyjednavači shodli na kompromisní podobě zákona. Norma počítá mimo jiné s prodloužením povinné doby pojištění z 25 na 35 let či se zvyšováním důchodového věku na 65 let. Připomínkové řízení k zákonu už skončilo. Nečas již dříve řekl, že chce do normy dostat i návrhy stran. Podle něj je nutná širší politická shoda, aby se podmínky neměnily vždy s novou vládou.

Komise, do níž každá parlamentní strana vyslala dva vyjednavače, začala fungovat až začátkem letních prázdnin. Minulý týden se shodla na 12 okruzích změn. Místopředseda opoziční ČSSD a stínový ministr práce Zdeněk Škromach ČTK řekl, že u pěti bodů panuje shoda, u dalších pěti se řešení hledá a zbývající dva jsou sporné. Také podle Nečase se "možnost dohody rýsuje" nejen v koalici, ale i s opozicí.

ČSSD byla původně proti prodloužení doby pojištění z 25 na 35 let. Také Škromach ČTK ale řekl, že "řešení se rýsuje". Sociální demokraté by nejspíš přistoupili i na to, aby se doba studia do nároku na penzi nezahrnovala. Stínový ministr ale zdůraznil to, že toto pravidlo se nesmí uplatňovat zpětně. Lidem, kteří školu již dokončili, by se studium do nároku na penzi mělo započítat. Lidé by si navíc mohli dobu studia doplatit. ČSSD chce také zachovat možnost předčasného důchodu. Nesouhlasí s navrhovanými úpravami invalidních penzí. Podle Škromacha je tato oblast "natolik specifická", že by se měla vyčlenit a projednávat zvlášť. Výhrady k návrhům mají i komunisté. Vládní politici už dřív dávali najevo, že s nimi společnou řeč najdou těžko.

Vláda rozdělila svou důchodovou reformu do tří etap, které chce stihnout do roku 2010. První obsahuje zákon se změnami věku či doby pojištění, druhá počítá mimo jiné se zřízením rezervního důchodového účtu a třetí s možností převést část odvodů do soukromého spoření.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK