Japonské akcie oslabily, zpevnil ale kurz jenu

24.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 24. října (ČTK) - Ceny japonských akcií dnes klesaly a trh zčásti reagoval na spekulace o ztrátách americké investiční banky Merrill Lynch. Hlavní index měl přesto na konci obchodování nižší ztráty než na začátku. Na devizovém trhu se zvyšoval kurz japonského jenu, především díky odklonu investorů od rizikovějších transakcí.

Index Nikkei 225 si odepsal 92,19 bodu a den uzavřel slabší o 0,6 procenta na hodnotě 16.358,39 bodu. Širší index Topix klesl o 0,4 procenta na 1563,86 bodu.

Akcie reagovaly i na obchodování v USA, kde ceny akcií v úterý výrazně vzrostly díky solidní výsledkové zprávě společnosti Apple. Investory ale zklamal další technologický obr, společnost Texas Instruments, takže dolů zamířily akcie některých výrobců polovodičů.

Americký list The New York Times informoval, že Merrill Lynch bude mít proti původním odhadům možná až o 2,5 miliardy dolarů vyšší ztrátu z obchodů s dluhopisy. Merrill Lynch výsledky hospodaření za třetí čtvrtletí zveřejní před začátkem dnešního obchodování v New Yorku.

Na trhu byla znát zvýšená nervozita kvůli obavám o americkou ekonomiku. Dnes a v dalších dnech bude zveřejněno několik klíčových indikátorů a mezi investory je znát nejistota kvůli dopadům krize na hypotečním trhu v USA. "Každý je teď nervózní kvůli čemukoli, co nějak souvisí s trhem bydlení," poznamenal Takahiko Murai z makléřské firmy Nozomi Securities.

Na devizovém trhu se zvyšoval kurz jenu, který citlivě reaguje na ochotu investorů riskovat. Japonský jen je několik let minimálně úročen, takže ho investoři často využívají jako financující měnu. Často ji prodávají a místo ní nakupují aktiva v prostředí s vyššími sazbami.

V závěru obchodování se jen k dolaru prodával v kurzu 114,24 JPY, a zpevnil tak z předchozích 114,54 JPY, kde byl v úterý. Vůči euru kurz jenu klesl na 162,79 ze 162,68 JPY, a podobně dolar k euru oslabil na 1,4247 z předchozího kurzu 1,4203 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK