Slovensko zvýšilo odhad loňského růstu ekonomiky na 8,8 procenta

24.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 24. října (ČTK) - Slovenský statistický úřad zvýšil odhad růstu slovenské ekonomiky v loňském roce na 8,8 procenta z původních 8,3 procenta. Revize byla ovlivněna změnou metodiky z nařízení Evropské unie, doporučeními statistického úřadu Eurostat a novými informacemi.

Úřad upravil směrem vzhůru také předběžná čísla za rok 2005, kdy slovenská ekonomika podle revidovaných údajů stoupla o 6,6 procenta namísto původně ohlášených šesti procent. Tempo hospodářského růstu v roce 2004 však statistici oproti původním údajům snížili o 0,2 procentního bodu na 5,2 procenta.

Úřad rovněž zlepšil údaje o růstu ekonomiky z let 2000 až 2003 a z roku 1998. Zhoršil však číslo za rok 1999.

I po změně údajů by mělo Slovensko zůstat jednou z nejrychleji rostoucích zemí v regionu. K výrazném zrychlení hospodářské expanze v posledních letech přispělo spuštění výroby v závodech výrobců automobilů a jejich dodavatelů. K německému Volkswagenu, jenž na Slovensku působí více než 15 let, se přidaly francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën a jihokorejská Kia Motors.

V letošním roce očekává statistický úřad i ministerstvo financí nárůst slovenské ekonomiky o 8,8 procenta. Slovenská národní banka počítá se zvýšením o 8,9 procenta. České ministerstvo financí letos očekává růst domácí ekonomiky o 5,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK