PPF podala stížnost proti zvýšení kapitálu v ruském Ingosstrachu

24.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. října (ČTK) - Investiční společnost PPF Investments podala stížnost proti způsobu, jakým byl zvýšen základní kapitál v ruské pojišťovně Ingosstrach. Informovala o tom agentura Reuters. PPF mimo jiné investuje peníze Petra Kellnera, který je podle časopisu Forbes nejbohatším podnikatelem v České republice.

Šéf Ingosstrachu Vjačeslav Ščerbakov námitky PPF už začátkem týdne odmítl. "Valná hromada akcionářů neporušila žádný zákon a všichni akcionáři měli možnost se zúčastnit," řekl Ščerbakov.

"Pokud by se vzalo v úvahu (naše) oficiální a jasně vyjádřené odmítnutí návrhu na zvýšení základního jmění Ingosstrachu, návrh by nikdy nemohl být přijat," kontroval však mluvčí PPF Jan Piskáček.

Ingosstrach je druhou největší pojišťovnou v Rusku a ovládá ji podnikatel Oleg Děripaska a jeho investiční společnost Basic Element. PPF zpochybnila kroky větších akcionářů Ingosstrachu už dříve a stížnost podala k Federální službě pro finanční trhy.

Mluvčí společnosti Basic Element, která v Ingosstrachu drží 50 procent akcií, stížnosti PPF odmítá. PPF se prý k vlastnictví 38,5 procenta akcií v Ingosstrachu doznala teprve minulý týden, tedy dlouho po valné hromadě. To Piskáček potvrdil, dodal však, že PPF podíl drží prostřednictvím tří firem, a to Vega, Novyj kapital a Investicionnaja iniciativa.

Piskáček tvrdí, že všechny tři firmy, přes které PPF podíl v Ingosstrachu drží, jsou na seznamu akcionářů pojišťovny. Proto měly mít možnost hlasovat na valné hromadě.

Akcionáři Ingosstrachu se rozhodli zvýšit základní jmění na čtyřnásobek a PPF se snaží prokázat, že způsob rozhodnutí byl nezákonný. Rozhodnutí padlo 8. října na valné hromadě, která hlasy PPF ignorovala. Pokud by rozhodnutí bylo platné, podíl PPF v Ingosstrachu by klesl z nynějších 38,5 procenta na zhruba deset procent.

Jestliže si akcionáři chtějí v pojišťovně zachovat své procentní podíly, musejí se zúčastnit zvýšení základního jmění. To znamená zvýšit svou původní investici na čtyřnásobek. Piskáček agentuře Reuters řekl, že PPF na něco takového není připravena.

Italská pojišťovna Generali v současné době vede s PPF Investments jednání o převzetí nepřímého podílu v Ingosstrachu. PPF funguje odděleně od PPF Group, což je Kellnerova společnost, která se zaměřuje na pojišťovny a spotřebitelské půjčky. PPF Investments je registrována na ostrově Jersey a specializuje se na transformující se ekonomiky v Evropě a v Asii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK