Noční rychlíky se o víkendu na hodinu zastaví kvůli změně času

24.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. října (ČTK) - Dvanáct mezinárodních vlaků Českých drah se v noci ze soboty na neděli na českém území na hodinu zastaví. Důvodem je změna letního času na zimní, kdy se ručičky hodin posunou o hodinu zpět. Pokud by vlaky nezůstaly stát, jely by po změně času ve zbytku trasy o hodinu dříve, upozornil mluvčí drah Ondřej Kubala.

Vlaky se zastaví vždy v první stanici, ze které mají odjíždět podle jízdního řádu po druhé hodině ranní. Hodinu navíc stráví ve vlaku cestující jedoucí na Slovensko, do Polska, Ruska, Rakouska, Německa nebo Rumunska.

Například ve stanici Ostrava Svinov se na hodinu zastaví vlak z Prahy do Moskvy. Rychlík Pannonia z Prahy do Bukurešti se zastaví v Tišnově a Excelsior z Chebu do Košic bude na změnu času čekat v Zábřehu na Moravě. Další rychlík Cassovia z Prahy do Košic odjede sice z Třince ještě podle letního času v 1:59, zastaví se však na slovenském území.

Při podzimní změně času dráhy zastavují vlaky každoročně. Horší situace nastává na jaře při opačném posunu ručiček, kdy dotčené vlaky nabírají hodinové zpoždění.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK