Alibaba kvůli enormnímu zájmu ukončila registraci akcií

24.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 24. října (ČTK) - Čínská internetová společnost Alibaba předčasně ukončila registraci akcií, které se chystá v nejbližších dnech prodat v rámci veřejné nabídky (IPO). Nakupovat už nemohou institucionální investoři z Asie a Spojených států, jejichž zájem o akcie stokrát převýšil nabídku.

Společnost Alibaba, v níž má významný podíl americká Yahoo!, provozuje portál Alibaba.com. Úpisem akcií chce získat až 1,49 miliardy dolarů, ale jen instituce už předložily nabídky na nákup za zhruba 100 miliard USD. Velcí investoři mohli původně předkládat nabídky až do pátku, podle zdrojů agentury Reuters už ale tuto možnost nemají.

Šanci získat nové akcie zatím pořád mají velcí investoři z Evropy a s nimi i drobní akcionáři z Hongkongu. Kvůli vysoké poptávce Alibaba už v pondělí zvýšila předběžnou prodejní cenu akcií na 12 až 13,50 hongkongského dolaru z předchozích deseti až 12 HKD.

Analytici předpokládají, že Alibaba letos vytvoří zisk zhruba 622 milionů jüanů. To znamená, že jedna akcie se bude prodávat přibližně za stonásobek odhadovaného zisku, který na ni připadne. U stabilních firem se považuje za rozumné, kdy poměr ceny akcie k zisku nepřekročí dvacetinásobek, u firem ve fázi silného růstu se ale tolerují i mnohem vyšší hodnoty.

Alibaba podle analytiků přistoupila k agresivní cenové politice, nicméně růstový potenciál, kterým firma disponuje, takový krok obhájí. Proto je prý o akcie tak velký zájem. Konečná cena bude stanovena 26. nebo 27. října, na trhu se akcie poprvé objeví 6. listopadu.

Alibaba na burze v Hongkongu nabízí 858,9 milionu akcií, což představuje zhruba 17 procent základního jmění firmy. Z celkového počtu nabízených akcií je 85 procent určeno institucionálním investorům, zbylých 15 procent je určeno drobným akcionářům z Hongkongu.

Yahoo! vlastní zhruba 40 procent Alibaby, podnik dal ale už dříve najevo, že má o nové akcie značný zájem. Američané by nyní rádi koupili dalších asi deset procent akcií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK