Odbory budou radit Čechům pracujícím v Rakousku

24.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 24. října (ČTK) - Jihomoravské odbory budou radit Čechům s prací v Rakousku. Ve spolupráci s místními kolegy otevřeli ve Vídni centrum, kde budou nabízet pracovněprávní a sociální poradenství. Chtějí tak zajistit, aby si Češi v Rakousku dobře hlídali své pracovní podmínky a možnosti, řekla dnes novinářům předsedkyně jihomoravských odborů Stanislava Slavíková. Podobné středisko by mohlo vzniknout i v Brně, pomáhalo by Rakušanům.

V Rakousku pracuje několik tisíc Čechů, hlavně z jižní Moravy a jižních Čech. Uplatnění našli většinou ve službách, řada jich pracuje ve zdravotnictví. Jde přitom často o vysoce kvalifikované lékaře. "Hlavně ženy se také často starají o staré lidi," doplnila Slavíková.

Nemyslí si, že by podmínky Čechů v Rakousku byly odlišné od podmínek místních lidí. Přesto by měla nová kancelář pomoci lidem z ČR zorientovat se na tamním trhu práce. V Rakousku totiž funguje jiný systém, na pracovníky tam dbají nejen odbory, ale i dělnická zaměstnanecká komora, podotkla místopředsedkyně odborů na jihu Moravy Marta Nováková. Centrum by podle ní mohlo pomáhat i slovenským zaměstnancům.

Odboráři neočekávají, že by příliv Čechů do Rakouska po chystaném lednovém částečném otevření pracovního trhu posílil. Už mnohokrát uvedli, že přechodné období vůbec nebylo potřeba. "Kdo chtěl za hranicemi pracovat, odešel tam ještě před vstupem Česka do Evropské unie," poznamenala Slavíková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK