Arca může koupit od Pitra a Syrovátky Marilu, fúzi povolil ÚOHS

24.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 24. října (ČTK) - Slovenská skupina Arca Capital může od podnikatelů Tomáše Pitra a Jiřího Syrovátky koupit společnost Marila Balírny. Fúzi povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), podle něj nebude mít negativní vliv na trh. Sdělil to mluvčí úřadu Kristián Chalupa. Arca nedávno koupila akcie firmy Moravia Energo od expremiéra Stanislava Grosse, vlastní i část komunikační společnosti GiTy a podnik VČE-transformátory.

Za Marilu má firma Lyor, což je součást Arca Capital, zaplatit půl miliardy až miliardu korun, uvedl už dříve server Týden.cz. Podnik vyrábí hlavně kávu, cukrovinky a balené vody Ondrášovka a Šaratice.

Podle ÚOHS má řadu konkurentů, například Karlovarské minerální vody, Nestle, Tchibo či Opavia, a spojení se silnou finanční skupinou tak nepoškodí český trh. "Skupina Arca není v těchto oblastech v České republice činná, a to ani na trzích, jež na ně vertikálně navazují," řekl Chalupa.

Káva z Marily Balírny patří mezi nejprodávanější značky na českém trhu. Přesto se Pitr a Syrovátka rozhodli podnik prodat. Stejně to v minulosti udělali i s ústeckou Setuzou. Pitr je nyní na útěku před zákonem. Byl už pravomocně odsouzen k pěti letům vězení za daňové delikty, ale zmizel neznámo kam. Soud na něho vydal zatykač.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK