Práce načerno evropským zemím ubírá až desítky procent HDP

24.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 24. října (zpravodaj ČTK) - Práce načerno prý připravuje některé země Evropské unie až o desítky procent hrubého domácího produktu (HDP). Zvlášť patrné je to prý na jihu a východě Evropy. U některých nových členských zemí EU ze střední a východní Evropy včetně Česka se však dopady nehlášené práce snižují. Vyplývá to z dnešního sdělení Evropské komise.

Výkonný orgán EU současně zveřejnil výsledky průzkumu Eurobarometr, podle nichž 11 procent lidí v EU připustilo, že nakoupilo zboží či služby, na nichž se nějakým způsobem podílela práce na černo. Pět procent přiznalo, že v uplynulých 12 měsících nějakou nehlášenou práci vykonávalo. V případě Čechů to bylo sedm procent, u Slováků pak šest. Nejvíce - 12 procent - přiznali Dánové, nejméně - jedno procento - pak Kypřané.

Za nehlášenou práci EK považuje placené aktivity, které jsou zákonné svou povahou, avšak nenahlášené úřadům. Například jde o to, když si někdo najme dělníka na stavbu domu, zaplatí mu, avšak protože mu dal peníze "bokem", tak nebudou zdaněny.

A co komise v nezávazném materiálu státům pro boj s prací načerno doporučuje dělat? Pomoci by prý mohlo snížení daní, zlepšení administrativy či odstranění překážek, které i více než tři roky po přistoupení k EU brání lidem z některých nových členských zemí v přístupu na pracovní trhy v řadě starých zemí unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK