Výroba piva do září stoupla o 1,5 pct, od pololetí růst zpomaluje

24.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. října (ČTK) - Domácí pivovary vyrobily za tři čtvrtletí letošního roku 15,08 milionu hektolitrů piva, což byl meziroční nárůst o 1,5 procenta. Druhé pololetí zatím pivovarníkům nepřeje - prázdninové měsíce i září byly slabší než loni, a celkové tempo nárůstu produkce tak od půlky roku zpomaluje. Vyplývá to z údajů Českého svazu pivovarů a sladoven. Za šest měsíců pivovarnictví hlásilo rekordní výsledky a meziroční nárůst výstavu skoro o čtyři procenta.

"Druhé pololetí je naprosto jiné než to první," řekl ČTK výkonný ředitel svazu pivovarů Jan Veselý. Zatímco loni trvala dlouho zima, letos naopak začalo teplé počasí brzy, a výrobci pěnivého moku si tak v prvním pololetí mohli nad meziročním srovnáním výsledků mnout ruce.

Ve druhé půli roku se ale již podmínky z hlediska počasí víceméně srovnaly. Na domácím trhu se žádná zásadní změna neodehrála, a na slabších výsledcích tak zřejmě bude mít podíl zpomalení růstu exportu, odhaduje Veselý s tím, že čísla ale ještě nejsou k dispozici.

Pomalejší růst vývozu ukázala již data za pololetí, kdy odbyt českého piva na zahraničních trzích meziročně stoupl o 4,2 procenta na 1,78 milionu hektolitrů. Ještě za loňský rok byl nárůst dvojciferný.

"Takový vzestup někdy musel skončit, těžko se mohl opakovat donekonečna," podotkl Veselý. Některé pivovary navíc možná vsadily na zahraniční trhy až příliš. Vývoz totiž bývá rizikovější, mimo jiné kvůli menší znalosti cizích trhů a závislosti na různých partnerech.

Za celý rok by podle Veselého i tak domácí produkce pěnivého moku mohla vzrůst na 20 milionů hektolitrů. Loňský rekordní výstav činil 19,8 milionu hektolitrů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK