Tošenovský: Kraje obhájily všechny regionální operační programy

24.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. října (ČTK) - Krajím se před Evropskou komisí podařilo obhájit všech sedm regionálních operačních programů, které jim v příštích letech umožní čerpat evropské peníze. Na dnešní tiskové konferenci Asociace krajů v Praze to řekl hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský. Podle něj se nyní již čeká pouze na formální podpis, který schválení programů oficiálně potvrdí. Pokud nenastane žádný "administrativní zádrhel", mohly by tyto programy být definitivně schváleny do konce roku.

Česko pro roky 2007 až 2013 získá celkem 26,7 miliardy eur, tedy asi 750 miliard Kč. Kraje přitom budou rozhodovat téměř o pětině finančních prostředků. Peníze ovšem nepoputují do každého kraje zvlášť. Česká republika se pro tuto příležitost rozdělila na sedm regionů (Střední Čechy, Jihozápad, Severozápad, Jihovýchod, Severovýchod, Moravskoslezsko a Střední Morava), z nichž každý má svůj operační program.

Například region Střední Čechy kopíruje hranice Středočeského kraje, zatímco Jihočeský a Plzeňský kraj se spojí v region Jihozápad a budou sdílet společnou pokladnu. Nejvíce peněz získá Severozápad, tedy Ústecký a Karlovarský kraj, a nejméně budou naopak mít Střední Čechy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK