Šidlo: Stát chystá fúzi českého a slovenského železničního carga

24.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. října (ČTK) - Stát chystá fúzi nově vzniklé dceřiné společnosti Českých drah ČD Cargo se slovenskou obdobou Cargo Slovakia. S odvoláním na informace od ministra dopravy Aleše Řebíčka (ODS) to řekl člen sněmovního podvýboru pro dopravu Karel Šidlo (KSČM). Nyní prý vlády ČR a Slovenska pracují na dohodě o vzniku společného podniku. Řebíčkovo vyjádření ČTK zjišťuje.

"Je to rozpracováno, běží to, měla by být podepsána smlouva mezi vládami a na jejím základě bude vznikat potom ten strategický společný podnik," řekl Šidlo. V nově vzniklé společnosti prý bude mít většinu akcií česká firma, kde si nadále podrží rozhodující vliv stát. Podle Šidla je Cargo Slovakia, které vzniklo v roce 2005 oddělením od slovenských drah, dostatečně silným partnerem.

"Bude to protiváha polské straně, bude to protiváha maďarské straně," řekl Šidlo. Podle něj společný podnik ovládne strategické území bývalého Československa, které je do budoucna perspektivní jako spojnice mezi Východem a Západem. "Toky nebudou obcházet jinou cestou a budeme seriózním partnerem," dodal.

Akciová společnost ČD Cargo vznikne podle rozhodnutí vlády oddělením od Českých drah k 1. prosinci. Bude mít základní jmění téměř devět miliard korun a od mateřské firmy převezme 13.000 zaměstnanců. Nákladní doprava ČD je pátá největší v Evropě; loni vykázala zisk 1,5 miliardy korun.

Nad dalším postupem MD a vlády při případné privatizace visel dosud otazník. Tajemný byl po pondělním zasedání vlády i premiér Mirek Topolánek. "Máme nějaké další záměry, se kterými budete včas seznámeni," řekl pouze. Podle Šidla však Topolánek již o fúzi jednal se slovenským protějškem Robertem Ficem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK