Fúzi Telefóniky a Deltaxu napadá konkurence, verdikt se oddálí

24.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 24. října (ČTK) - Na fúzi Telefóniky O2 a softwarové firmy Deltax si u antimonopolního úřadu stěžuje konkurence. T-Mobile poukazuje na exekuci, která Telefónice hrozí, výhrady ke spojení má i Vodafone. Potvrdili to oba operátoři. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zatím o prodeji nerozhodl, právě kvůli námitkám se jeho verdikt oddálí. Padne nejpozději v polovině února, řekl mluvčí úřadu Kristián Chalupa.

Antimonopolní úřad posuzuje spojení firem výhradně podle zákona o hospodářské soutěži. Zda bude moci do svého posuzování zahrnout okolnosti kolem exekuce, není zřejmé.

Telefónice hrozí exekuce kvůli nezaplaceným propojovacím poplatkům konkurenčnímu T-Mobile. I když Telefónica nedávno od soudu získala dočasný odklad, stále má na účtech zablokovanou částku přes 1,8 miliardy korun a nemůže nakládat s majetkem nad rámec běžné činnosti. "Nákup takové společnosti se rozhodně nedá požadovat za běžnou činnost," míní mluvčí T-Mobile Martina Kemrová. Co přesně vadí Vodafonu, nechtěl mluvčí Filip Hrubý upřesnit.

Deltax Systems je jeden z deseti nejvýznamnějších systémových integrátorů v České republice. Jeho roční tržby přesahují 300 milionů Kč. Firma například pro Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vyvinula systém, který shromažďuje data o tuzemských operátorech a dalších firmách z oblasti elektronických komunikací.

Právě to by mohl být při posuzování fúze větší problém než hrozba exekuce. Telefónica 02 by se totiž mohla dostat k údajům o konkurenci. ČTÚ ale právě kvůli fúzi údaje zašifruje, aby k nim Deltax neměl přístup, ujistila mluvčí úřadu Dana Makrlíková. Antimonopolní úředníci už podle ní požádali ČTÚ o vyjádření.

Jak se k případu postaví ÚOHS, není jasné. Chalupa se nechtěl podrobněji vyjádřit. Úřad za poslední dva roky nezamítl žádnou z posuzovaných fúzí. Několikrát určil firmám podmínky, které mají zajistit fungování trhu, ale obvykle spojení povoluje bez dalších požadavků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK