Zákon zřejmě zakáže klamavé a agresivní obchodní praktiky

24.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. října (ČTK) - Obchodníci už zřejmě v budoucnu nebudou moci používat klamavé a agresivní obchodní praktiky. Nebudou například smět využívat reklamu, která bude vybízet děti, aby si koupily nabízenou věc, nebo je bude nabádat, aby ke koupi přesvědčily dospělé. Počítá s tím vládní novela zákona o ochraně spotřebitele, kterou dnes v prvním čtení podpořila Poslanecká sněmovna. Poslanci zároveň zkrátili lhůtu pro projednání ve výborech na 20 dní. O definitivním osudu novely se rozhodne na některé z příštích schůzí.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) zákonodárce informoval, že jde o již čtvrtou novelu tohoto zákona za dobu jeho úřadování ve funkci ministra. Podle něj se sice novela tváří "velmi nevinně", ale její naplnění v praxi přinese řadu kuriózních situací na trhu s reklamou, protože výčet toho, co je klamavá a agresivní praktika, je velmi rozsáhlý.

Novela obsahuje přímo výčet zakázaných klamavých a agresivních převzatý z příslušné evropské směrnice. Ministr ji hájí tím, že navržený způsob byl jediný možný, jak evropskou směrnici převést do zdejšího práva, aby se Česko vyhnulo případnému postihu Evropské komise.

Jako příklad agresivní praktiky uvádí zákon situaci, kdy prodejce vytváří dojem, že zákazník nemůže odejít bez toho, aby danou věc či službu koupil. Prodejce také nebude smět vyhrožovat, že pokud si spotřebitel nabízenou věc nekoupí, ohrozí tak své podnikání, pracovní místo nebo existenci.

Prodejce nebude smět požadovat peníze za výrobky a služby, které dodal, ačkoli si je spotřebitel neobjednal. Prodejci už také nebudou smět uvádět nepravdivé prohlášení, že jejich výrobky a služby uměj vyléčit nějakou nemoc, poruchu nebo postižení. Novela naopak prodejcům umožňuje srovnávací reklamu v případech, kdy srovnává vlastnosti zboží a služeb, které jsou důležité, dají se ověřit a jsou charakteristické. Tímto způsobem budou moci porovnávat i ceny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK