Banky bojují proti kopírování karet instalací zábran do bankomatů

24.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. října (ČTK) - Banky se snaží bojovat proti podvodníkům, kteří kopírují jejich klientům v bankomatech platební karty, instalováním mechanických zábran, osvětou či uzpůsobením bankomatů pro bezpečnější čipové karty. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími bankami. Podvodníci prý nyní místo tradičního kopírování karet nasazují na bankomaty celý falešný ovládací panel, takže zákazníci nemohou zjistit, že jde o nepravý bankomat.

"Jde o poměrně starou metodu podvodu, proti které se bráníme mechanickými zábranami, které znemožňují okopírování platební karty a instalaci falešných částí bankomatu," řekl ČTK mluvčí ČSOB Tomáš Kopecký. Důležité je podle něj i uzpůsobení bankomatů pro příjem čipových karet, které nejdou tak lehce okopírovat jako karty s magnetickým proužkem.

Česká spořitelna své bankomaty proti zneužití tohoto typu chrání speciálním nástavcem ze zeleného plastu, který je přímo na vstupu pro kartu, uvedla mluvčí spořitelny Pavla Plachá. Člověk je o nástavci informován také pomocí tzv. bezpečností obrazovky na bankomatu, na níž se objevuje nový fyzický vzhled vstupního otvoru pro kartu. Klient tedy ví, zda zrovna ten který bankomat je tímto nástavcem vybaven, nebo ne. Lépe tak rozezná i to, zda na bankomatu bylo nainstalováno něco navíc, dodala.

Také mezi bezpečnostním prvky Raiffeisenbank patří tzv. FDI moduly, tedy přídavná zařízení zabraňující zneužití magnetického proužku na platební kartě. Tyto moduly jsou nyní nainstalovány téměř na všech bankomatech Raiffeisenbank a nyní se postupně začínají zavádět i na bankomaty eBanky, upozornil mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.

Banky se rovněž snaží o osvětu. "Doporučujeme klientům, aby věnovali zvýšenou pozornost tomu, jak bankomat vypadá, zda na něm není něco neobvyklé, používat přednostně bankomaty s nainstalovanými bezpečnostními nadstavci na otvoru pro kartu a vše podezřelé hlásit bance, případně policii," podotkl Kofroň.

Policie zaznamenala letos masivní nárůst zneužití výběrů z bankomatů. Zatímco v roce 2006 bylo v ČR 15 případů takzvaného skimmování, od ledna do září tohoto roku však byl tento způsob podvodu zaznamenán v 54 případech. Nejčastěji se platební karty zneužívají v Praze (28 případů) a Středočeském kraji (devět případů).

Skimming je jedním z nejčastějších způsobů zneužití platebních karet. Podvodníci na určitou dobu umístí na bankomat speciální čtecí zařízení, které okopíruje potřebné informace z magnetického proužku karty. Většinou tuto čtečku doprovází i miniaturní kamera pro snímání bezpečnostního kódu PIN. Získané informace umožní podvodníkům vyrobit padělek karty, se kterým pak mohou vyprázdnit účty klientů. Takto zcizené peníze ale banky klientům vracejí včetně nákladů na vydání nové karty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK