Koruna nepatrně oslabila na 27,18 Kč/EUR, čeká se na ČNB

24.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. října (ČTK) - Česká měna dnes při velmi klidném obchodování nepatrně oslabila na 27,18 Kč za euro, kde stála po 17:00. Vůči dolaru zůstala koruna na úvodních 19,10 Kč za dolar. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Koruna nepřekvapila žádným výletem mimo hranici 27,15 až 27,20 Kč/EUR, uvedl analytik Patrie Tomáš Vlk. "Nové zprávy z domova se čekají až ve čtvrtek, kdy bankovní rada ČNB bude jednat o sazbách. Jejich změnu ale nečekáme a tento názor sdílí i většina trhu. Jednání by tak nemělo přinést překvapení," dodal.

Domácí měna dosáhla tento měsíc historického rekordu nejen k euru, ale také k dolaru či britské libře, připomněl analytik Next Finance Vladimír Pikora. S takto silným kurzem centrální bankéři prý nejspíš nepočítali, a proto jsou tlaky na růst cen nižší, než se domnívali. "Nicméně některé zájmové skupiny malují čerta na zeď a mluví o růstu cen toho a onoho od počátku roku o desítky procent. To by mohlo některé centrální bankéře přece jen zviklat ke zvýšení úrokových sazeb, aby zamezili růstu údajných inflačních tlaků," podotkl.

Pokud by nepřišly extrémně nepříznivé vlivy ze světa, mohla by podle Pikory koruna v případě zvýšení úrokových sazeb do týdne atakovat hladinu 27,00 Kč/EUR a během měsíce i 26,70 Kč za euro. "To si centrální bankéři uvědomují, a proto se zvýšením úrokových sazeb ještě počkají. Koruna sice dlouhodobě stejně posílí, ale výrazně pomalejším tempem, než kdyby ČNB zvýšila sazby," odhadl.

Dolar dnes úspěšně vzdoroval novým zprávám a jeho kurz k euru jen mírně oslabil na 1,4235 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK