Pražská burza prodlouží dobu obchodování o hodinu

24.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. října (ČTK) - O šedesát minut delší dobu budou mít investoři od března příštího roku pro nakupování a prodávání akcií na pražské burze, hlavním českém trhu cenných papírů. Obchodování v systému pro nejlepší akcie SPAD bude nově začínat už v 9:00 a končit bude v 16:30. Nyní se obchoduje od 9:30 do 16:00. Zprávu zveřejnila burza na webových stránkách.

Česká burza tak upraví obchodní hodiny více do souladu s okolními akciovými trhy. Déle než v Praze se obchoduje na maďarské i polské burze. V 9:00 otevírá trh německý akciový trh ve Frankfurtu, podle kterého se řídí velká část investorů, uvedl na dotaz ČTK Jan Procházka z burzovní firmy Cyrrus.

Prodloužení obchodování se také může projevit na cenách akcií, protože trhy se navzájem následují. "Pražská burza ve středu po dlouhé době znovu těžila ze své kratší provozní doby, když unikla silné nervozitě, která ovládla globální akciové trhy po 16:00 hodině," komentoval vývoj Vladimír Vávra z firmy Patria Direct.

Ve SPAD domácí i zahraniční investoři obchodují hlavní české akcie v čele s energetickou firmou ČEZ, Komerční bankou, operátorem Telefónica O2 nebo farmaceutickou společností Zentiva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK