Americké akcie dopoledne klesly kvůli ztrátě Merrill Lynch

24.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. října (ČTK) - Americké akcie dopoledne na Wall Street výrazně klesly kvůli značné čtvrtletní ztrátě investiční banky Merrill Lynch. Investory znepokojilo varování manažerů banky před dalšími problémy, které plynou z trhu hypoték a úvěrové krize. Prodej akcií pak prohloubily technologické tituly po znepokojivých výsledkových zprávách společností Amazon.com a Broadcom.

Index Dow Jones se v poledne newyorského času snížil o 1,2 procenta na 13.508 bodů. Index Nasdaq Composite v 18 hodin SELČ spadl na 2736,8 bodu se ztrátou 2,2 procenta.

Merrill Lynch, která je největší makléřskou firmou na světě, se ve třetím čtvrtletí letošního roku propadla do ztráty poprvé za šest let. Důvodem byla letní krize na úvěrových trzích, kvůli níž musela firma zaúčtovat vysoké odpisy. Ztráta po zaplacení prioritních dividend činila 2,31 miliardy dolarů (44 miliard Kč) ve srovnání se ziskem tři miliardy dolarů ve stejném období loni.

Velké bankovní ústavy se ve třetím čtvrtletí potýkaly s problémy kvůli letním turbulencím na finančních trzích a úvěrové krizi. Ta začala na americkém trhu bydlení a postupně se rozšířila i do dalších úvěrových oblastí a zemí. Merrill Lynch postihla krize nejvíce ze všech investičních bank na Wall Street; žádný z velkých amerických konkurentů společnosti neskončil ve ztrátě.

Na akciový trh dnes dolehla i zpráva celostátní asociace realitních společností, podle níž v září klesl prodej starších domů na rekordní minimum.

Emise Merrill Lynch dopoledne oslabila o 5,7 procenta. Internetový obchod Amazon spadl o 16 procent a čipový výrobce Broadcom ztratil 18 procent, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK