Airbus A380 vzlétl k prvnímu komerčnímu letu

25.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 25. října (ČTK) - Největší dopravní letoun na světě Airbus A380 vzlétl ráno ze singapurského letiště na svůj první komerční let. Informovaly o tom světové agentury, z nichž některé mají zpravodaje přímo na palubě.

Nová éra leteckého cestování se začala psát v 08:16 místního času (02:16 SELČ), kdy se první exemplář velkokapacitního letounu patřící společnosti Singapore Airlines vydal na sedmi a půlhodinovou cestu. Na palubě je podle agentury AP 455 cestujících a kolem 30 členů posádky, včetně čtyř pilotů.

Přípravy startu stroje, který ukončil téměř 37letou vládu letounu Boeing 747 jako největšího dopravního letadla světa, sledovaly na letišti Changi stovky jeho zaměstnanců i cestujících s kamerami a fotoaparáty.

Jedním z těch, kdo absolvují inaugurační let Airbusu A380, je Ernest Graaffe.

"Jsem velký fanda do letadel a mám rád všechno kolem nich," řekl agentuře Reuters při čekání na nástup do letadla. "Jsem nadšený z toho, že budu součástí historie."

Graaffe zaplatil 40.000 dolarů za dvě letenky v business třídě. Singapurské aerolinie pojaly první let Airbusu jako charitativní a prodávaly letenky pro všechny tři třídy v internetové aukci. Cestující zaplatili za letenku od 560 do 100.380 dolarů.

Společnost Airbus předala první exemplář svého nového dopravního letounu singapurskému zákazníkovi před deseti dny v Toulouse. Stalo se tak s osmnáctiměsíčním zpožděním kvůli technickým problémům s elektroinstalací, firma ale ujistila zákazníky, že s žádnými dalšími prodlevami při výrobě těchto letadel nepočítá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK