Čínská ekonomika ve čtvrtletí rostla tempem 11,5 pct

25.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 25. října (ČTK) - Čínská ekonomika ve třetím čtvrtletí rostla tempem 11,5 procenta, což znamená zrychlení proti stejnému období loni, kdy růst činil 10,6 procenta. Oznámil to tamní statistický úřad. Země se snaží růst mírnit, aby se vyhnula přehřátí ekonomiky, statistika ale ukazuje, že snaha vlády vyznívá naprázdno.

Růst je v souladu s odhady analytiků v anketě agentury Reuters, odhady jiných analytiků ale mírně překonal. Ve druhém čtvrtletí čínská ekonomika vzrostla o 11,9 procenta.

Dosavadní tempo růstu hrubého domácího produktu (HDP) dává šanci, že Čína se za pár týdnů stane třetí největší ekonomikou na světě, a předstihne tedy Německo. Podle informací, které zveřejnila agentura AP, by se tak mělo stát v prosinci nebo v prvních týdnech roku 2008. Podle jiných odhadů však Čína už Německo předstihla.

Ekonomice nejvíce pomáhá silný růst vývozu a investic do nových závodů a dalších fixních aktiv, navzdory tomu, že čínská centrální banka několikrát zvýšila základní úrokové sazby.

Růst HDP za devět měsíců letošního roku činil v meziročním srovnání také 11,5 procenta. Vláda přesto trvá na tom, že se jí daří růst ekonomiky omezovat. "Díky makroekonomické regulaci jsme dosáhli toho, že naše ekonomika se nepřehřívá, ale jen rychle roste," uvedl mluvčí statistického úřadu Li Sia-čchao.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK