ČNB nechala úrokové sazby opět beze změny

25.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. října (ČTK) - Bankovní rada České národní banky ponechala úrokové sazby beze změny, stejně jako na konci září. Informovala o tom mluvčí ČNB Pavlína Bolfová. Analytici tento krok očekávali. Ovšem další zvyšování sazeb je podle nich kvůli postupnému růstu inflace téměř jisté.

Hlavní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává 3,25 procenta. ČNB zvýšila úrokové sazby letos již třikrát, ale stále má nejnižší úroky v celé Evropské unii.

Tisková konference po jednání rady se koná od 15:30. Schůze se dnes účastnili všichni členové bankovní rady.

Jedním z hlavních důvodů, proč centrální banka sazby nezvýšila, je podle ekonomů rekordní posílení koruny k dolaru i euru v posledních dnech. Navíc ani inflace příliš neroste. To se ovšem podle odhadů změní ke konci letošního roku a na počátku příštího, kdy by měla inflace vystoupat až nad čtyři procenta.

Proto řada analytiků očekává ještě letos jedno zvýšení sazeb o čtvrt procentního bodu, a další pak na začátku příštího roku. Pokud by ovšem trvalo posilování koruny, pak nelze podle nich vyloučit v nejbližším půl roce pouze jedno zvýšení sazeb. Například podle hlavního ekonoma Atlantik FT Petra Sklenáře se po třech letošních růstech sazeb nacházejí důvody pro další utažení měnové politiky obtížně, mimo jiné právě kvůli silné koruně.

"Minulé posílení české koruny způsobilo oddálení očekávaného růstu sazeb. Koruna na rozhodnutí ČNB významněji nereagovala a pod vlivem slábnoucího dolaru společně s ostatními středoevropskými měnami dnes posiluje. Rozhodnutí ČNB by ji však v dalším brzkém posílení mohlo bránit," komentoval dnešní rozhodnutí analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Další zvýšení sazeb odhaduje na přelom letošního a příštího roku.

Koruna se před 13:00 obchodovala na 27,15 Kč/EUR, tedy blízko rekordu, který je o dva haléře výše. K dolaru se koruna obchodovala 18,97 Kč/USD, rekord je přitom 18,89 koruny za dolar.

Pauzu v dalším růstu sazeb naznačili i někteří centrální bankéři. Například viceguvernér ČNB Miroslav Singer nedávno uvedl, že sazby jsou ve fázi růstu, ale tempo jejich zvyšování by se mohlo kvůli posilování koruny zpomalit. Zmenšující se prostor pro další zvyšování sazeb naznačil i člen bankovní rady Vladimír Tomšík.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK